ALERTĂ – Prezența ursului, semnalată pe traseul către lacul Iezer din Rodnei (VIDEO)

Cunoscutul montaniard Viorel Coroian, într-o postare făcută pe rețelele de socializare, avertiza că a fost semnalată prezența unei ursoaice pe traseul către stația meteo, respectiv Lacul Iezer din Pietrosul Rodnei.

„Atenție! Ursoaica cu pui. Pe traseul spre stația meteo Iezer, Pietrosul Rodnei” spune Viorel Coroian. Jandarmeria Maramureș recunoaște că în unele zone ale județului nostru prezența ursului este tot mai des semnalată. Tocmai de  aceea Jandarmeria Maramureş transmite turiştilor și tuturor cetăţenilor câteva recomandări pentru a preveni  incidentele nedorite şi pentru a se evita producerea unor situaţii periculoase.

„ Evitați zonele în care s-a semnalat prezența urșilor, dacă întâlniți animale sălbatice, nu vă apropiați de ele, nu le hrăniți și nu faceți poze cu acestea. Faceți-vă simțită prezența, vorbiți, astfel încât animalul să nu fie luat prin surprindere și să vă evite, dacă animalul se apropie de dumnevoastră, ridicați brațele deasupra capului ca să păreți cât mai mari, nu aruncați cu pietre sau cu alte obiecte și să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs, să vă îndepărtați de el.

Păstrați-vă calmul și să nu fugiţi, ursul fuge mult mai repede decât omul, iar prin fugă instinctul de vânătoare i se activează şi atunci atacă. Solicitați sprijin apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, precizează Jandarmeria Maramureș.

„Este un lucru cât se poate de normal și…banal. El e de acolo. Ne-am mira sa nu-l mai întâlnim. Pădurile de sub Pietrosu îi oferă adăpost și hrană. Turiștii nu au de ce să se teamă. Urșii din Munții Rodnei au un comportament cât se poate de tipic, adică evită întâlnirea cu omul. N-au fost reclamații, nici măcar din partea cerbilor omorâți de urs.

Însă asociațiile de vânătoare au tot interesul ,,să tragă semnale de alarmă”.  Și apoi gloanțe. Acest mărunțel urs de 400 kg, este foarte discret și doar cu camera de supraveghere l-am văzut”, spune șeful pazei Parcului Național Munții Rodnei, Ioan Muntean.
Foto Viorel Coroian

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu