Arafat sustine ca modificarile aduse domeniului sanatatii prin OUG vor destabiliza sectorul public de urgenta

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, sustine ca unele articole din ordonanta de urgenta care modifica legislatia in domeniul sanatatii vor “destabiliza tot sectorul public de urgenta”, informeaza AGERPRES.

“Ieri, in cadrul sedintei de guvern, au fost introduse in OUG destinata sectorului privat noi articole, care vor avea cu siguranta un impact major, si nu unul pozitiv, asupra sistemului national de urgenta. (…) Spre surprinderea mea si a multora dintre colegii mei, s-a mers si mai departe ieri seara, prin introducerea unor noi articole, care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenta, care si asa este limitat ca suma comparativ cu nevoile reale. Nu inteleg care a fost caracterul de urgenta ca sa se ia astfel de decizii peste noapte, fara analiza reala de impact si fara dezbateri reale, luand masuri fara precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenta, de la serviciile de ambulanta pana la SMURD si UPU, fara exceptie”, a scris Arafat pe Facebook.

Potrivit acestuia, deschiderea accesului “comerciantilor” la bugetul de stat prin care este finantat sectorul public de urgenta reprezinta un pas care va duce la “reducerea finantarii sectorului public in favoarea celui comercial”.

“Un pas care inseamna ca in cativa ani vom imparti sumele cu toti care vor aparea pe piata in urma acestei decizii aberante, ducand implicit la reducerea finantarii sectorului public in favoarea celui comercial”, a mai sustinut Raed Arafat.

“Aceste demersuri”, a adaugat el, nu sunt in favoarea pacientului, chiar daca ele sunt “prezentate in acest mod”.

“Nu inteleg de ce se doreste atat de mult destabilizarea unui sector functional si care si-a dovedit eficienta inclusiv prin gradul de incredere al populatiei in acest sector, care mai necesita mult de facut in urmatoarea perioada. Ca sa intelegeti mai bine, tot sistemul integrat de urgenta este finantat din bugetul de stat, partea medicala consuma sub jumatate din suma totala iar aceasta suma, incet-incet, va fi impartita cu comerciantii care au multe metode ca sa elimine treptat sectorul public”, a afirmat Raed Arafat.

Marti, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

“Obiectivul acestui act normativ este salvarea vietilor pacientilor care in aceasta perioada sunt in situatie critica si trebuie sa recurga la proceduri medicale. Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiata unitate medicala, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sanatate si liberalizarea programului de sanatate, astfel incat pacientii sa aiba posibilitatea sa acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privati in acelasi regim cu furnizarea serviciilor medicale de catre unitatile publice”, a declarat Ionel Danca la finalul sedintei de guvern.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1