BINE DE ȘTIUT – Controale ITM în Horeca. Ce probleme sunt cu angajații

Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș a anunțat că pe parcursul trimestrelor II și III ale anului 2023 Inspecția Muncii din cadrul ITM Maramureș derulează o campanie de conștientizare și control în domeniul securității și sănătății în muncă, la angajatorii care desfășoară activități domeniile hoteluri și alte facilități de cazare (Cod CAEN 55) și restaurate și ale activități de alimentație (Cod CAEN 56).

„În motivarea acțiunii s-a avut în vedere faptul că, aceste domenii al economiei acoperă la nivel național o gamă largă de activităţi diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast – food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc. Un număr important de angajaţi din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu iar activitatea lor este influențată de anumiți factori, cum ar fi caracterul sezonier de muncă – în acest sector sunt angajaţi mulţi lucrători sezonieri, care nu au timp să se adapteze la această activitate, sunt angajaţi mulţi  lucrători  tineri  care  nu sunt obişnuiţi  cu  lucrul şi  nu şi-au dezvoltat încă abilităţile necesare, instabilitatea angajamentului forţei de muncă slab calificată și rulajul forței de muncă, respectiv suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naţionalitate și numărul accidentelor de muncă din ultimii ani a fost luată decizia organizării acestei campanii”, arată ITM Maramureș.

Oficialii instituției spun că sunt și obiective principale ale campaniei, mai exact vor fi urmărite creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, verificarea îndeplinirii măsurilor dispuse în controalele anteriore, identificarea pericolelor şi evaluarea (combaterea) riscurilor prezente în mediul de muncă sau identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidenţa ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum şi alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc), cum ar fi hote, aragaze, butelii, verificarea modului de instruire a lucrătorilor şi de însuşire a instrucţiunilor predate.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu