Bujor de Maramureș, la Ieud: Subprefectul Crina Chilat, sărbătorind ziua dedicată Florii Naționale

”Să privim și să descoperim în fiecare copil câte un bujor al României!” Sub acest deziderat s-a desfășurat campania națională ”ÎmBUJORăm România! ÎmBUJORăm Maramureșul!”, în cadrul căreia, elevii mai multor unități de învățământ din țară și din județ au fost îndemnați să planteze bujori, explicându-li-se, totodată, faptul că ”roșeața obrazului”, cum mai este numită respectiva plantă erbacee, reprezintă floarea națională a României.

Săptămâna aceasta, de Ziua Bujorului Românesc, la inițiativa subprefectului PSD Crina Chilat, care a ales comuna Ieud pentru plantarea de bujori, elevii participanți au manifestat voioșie și curiozitate, antrenându-se într-o competiție de  înfrumuțare a comunității lor școlare și locale. ”Prin acest tip de activitate, bujorul românesc, o floare seducătoare datorită eleganței și parfumului său deosebit, a prins rădăcini atât la propriu, cât și la figurat. Implicându-se proactiv în această inițiativă, copiii au aflat că, începând cu acest an, ziua de 15 mai este dedicată bujorului românesc. Ca simbol de identitate națională, nutrim un sentiment de prețuire pentru tot ce este legat de valorile pe care le avem. Tot respectul pentru primarul Nicolae David și reprezentanții instituțiilor de învățământ implicate în activitatea de la Ieud.

Și nu doar în Maramureș bujorii sunt la mare căutare (chiar am găsit greu aceste răsaduri), ci și în alte județe ale țării. Interesul național față de această floare, a fost subliniat și prin implicarea maramureșencei Antoaneta Bolchiș, secretar de stat în Ministerul Educației, datorită căreia s-au organizat acțiuni de plantare a bujorilor și în alte județe din țară”, a spus Crina Chilat, subprefect PSD al județului Maramureș.

”Bujorul simbolizează Frumusețea, Eleganța și Dorul, atribute ce definesc profilul unei familii tradiționale românești.
Este element de identitate națională, prezent în costumele tradiționale brodate cu măiestrie și migală.” – subprefectul Crina Chilat

Ideea desemnării unei flori naționale a României nu este nouă, propuneri în acest sens fiind făcute încă de pe vremea Regelui Carol I. Printre alte flori vizate s-au numărat cea de măceș sau floarea de colț. În desemnarea bujorului au fost aduse mai multe argumente. În rezervațiile naturale protejate prin lege din România, cresc spontan cinci specii de bujor. Pe lângă acestea, în țară mai sunt cultivate alte 3 specii, având 100 de varietăți și soiuri. Potențialul decorativ al acestei flori este unul foarte ridicat, fiind o plantă ce crește în numeroase parcuri și grădini publice, dar și private.

Este o floare regăsită frecvent în motivele prezente în portul tradițional, iar floarea de bujor este asociată cu frumusețea fizică și sănătatea. Peste 100 mii români poartă numele sau prenumele de Bujor. De asemenea, bujorul românesc este simbolul veteranilor Armatei Române, fiind brodat la reverul uniformei militare, în semn de respect față de toți cei care au luptat pentru apărarea patriei. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care bujorul a devenit Floarea Națională a României, în octombrie 2022.

ZiarMM

 

 

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu