CA SĂ NU AJUNGEȚI LA SPITAL – Cum se transmite trichineloza la om

Direcția de Sănătate Publică a județului Maramureș vine cu o serie de recomandări pentru maramureșenii care acum se vor bucura de carnea de porc la masa de Crăciun. Trichineloza, boala răspândită în întreaga lume, este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Maramureșenii trebuie să știe că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, iar omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisti vii. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului uman. O serie de semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic și anume tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme la pleoape şi față, conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Netratată la timp poate provoca afectări neurologice sau cardiace.

Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate sau tăierea clandestină a animalelor. În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat din surse necunoscute sau neverificate sanitar veterinar, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la un serviciu medical”, precizează DSP Maramureș.

Maramureșenilor li se recomandă să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, respectiv să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu