CAT DE MULT CONTEAZĂ CE MANCĂM – Între 30-50% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. E suficient să mergi pană la Spitalul Județean Baia Mare ca să îți dai seama despre cat de mulți maramureșeni sunt afectați de această boală nemiloasă. Grav este că cancerul afectează pe toată lumea – tineri și bătrâni, bogați și săraci, bărbați, femei și copii – și reprezintă o povară enormă pentru pacienți, familii și societate.

Autoritățile noastre susțin că potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătații), multe dintre aceste decese pot fi evitate. Între 30-50% dintre cancere pot fi prevenite prin alegerea unui stil sănătos de viață, cum ar fi evitarea tutunului și măsuri de sănătate publică, cum ar fi imunizarea împotriva infecțiilor care cauzează cancer.

„La nivel mondial 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acesteia în fiecare an, cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt (în ordinea frecvenței): cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată, cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid femeile sunt (în ordinea frecvenței): cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac. Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decesele cauzate de cancer. Impactul economic al cancerului este semnificativ și în creștere. Costul economic total anual al cancerului a fost estimat la 1,16 trilioane USD”, anunță autoritățile.

Principalii factori de risc sunt tutunul (fumul de tutun conține peste 7000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer), inactivitatea fizică, factorii dietetici, obezitatea și supraponderalitatea.

Maramureșenii ar trebui să știe că excesul de greutate și obezitatea sunt legate de multe tipuri de cancer, cum ar fi esofag, colorectal, sân, endometru și rinichi. Activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o dietă sănătoasă pot elimina riscul. Excesul de masă corporală a fost responsabil pentru 3,4% dintre cazurile de cancer în 2012, inclusiv 110 000 de cazuri de cancer de sân pe an.

Urmează consumul de alcool, un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sân. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată. Alți factori de risc sunt infecțiile, poluarea mediului, radiațiile (evitarea expunerii excesive și folosirea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție sunt măsuri preventive eficiente. Dispozitivele de bronzare care emit UV sunt acum clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni pe baza asocierii lor cu cancerele de melanom de piele și oculare.
Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului care să corespundă nevoilor pacienților oncologici din țara noastră”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2