Cine sunt cei doi oameni de afaceri care au trucat licitația pentru Crăciun în Maramureș

Inculpații care au recunoscut participarea directă la deturnarea licitației pentru organizarea evenimentului Crăciun în Maramureș 2017 sunt niște abonați la banii publici. Cristina Crenci (fostă Popovici) poate nu vă spune mare lucru, însă a fost unul dintre personajele care i-au succedat lui Doru Dăncuș (actual viceprimar băimărean) în firma Art-Tradition Production, ce a organizat, timp de aproape 15 ani, cele mai importante și, evident, bănoase spectacole la scenă, din Maramureș. Baia Mare nu a făcut excepție, astfel că, încă de la instalarea în funcție a primarului Cătălin Cherecheș, firma lui Doru Dăncuș a încasat bani frumoși din bugetul local pentru toate sindrofiile achitate din banii băimărenilor. Pe lângă anualele ediții ale Sărbătorii Castanelor, Art-Tradition Production a organizat și ediția Eurovision 2016, la Sala Sporturilor ”Lascăr Pană” Baia Mare. Din obișnuință, Doru Dăncuș a continuat să joace un rol decisiv pentru afacerile Cristinei Crenci, care a avut încasări deosebite de pe urma contractelor derulate pe bani publici. Asupra acestora vom reveni.

Cel de-al doilea inculpat ce și-a recunoscut faptele în dosarul licitației trucate la organizarea Crăciun în Maramureș 2017, pe vremea când același Doru Dăncuș era vicepreședinte al Consiliului Județean, având ca atribuții tocmai organizarea de evenimente publice, este Cristian Șerban. Poate nici de el nu ați auzit vreodată, însă firma sa are cifre de afaceri amețitoare rezultate de pe urma afacerilor cu statul. Doar în 2020, firma acestuia a încasat 1,9 milioane lei, cu un profit de 342 mii lei. Însă a fost un an mai slăbuț, cifra de afaceri fiind în scădere cu 34% față de anul anterior.

Sigur, nu toate contractele firmei Inside Media au fost cu statul, însă, citind printre rânduri, enumerăm câțiva dintre clienții lui Cristian Șerban: Clubul Sportiv Minaur, Colegiul de Arte Baia Mare, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Liceul Teoretic Emil Racoviță, Direcția Județeană de Tineret și Sport Maramureș, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ansamblul Național Transilvania, Inspectoratul pentru Situații de Urgență George Pop de Băsești, Prefectura Maramureș, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Muzeul de Istorie, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Urbis SA etc.

Evident, din portofoliul afacerilor lui Cristian Șerban nu puteau lipsi Consiliul Județean Maramureș, cu care a avut 17 contracte, în valoare de 433.790 lei și Primăria Baia Mare, cu 46 de contracte, ce au generat, de-a lungul timpului, încasări de 342.921 lei. La toate acestea se mai adaugă numeroase subcontractări, așa cum s-a întâmplat și în cazul licitației trucate pentru organizarea evenimentului Crăciun în Maramureș, în 2017, când inculpații Șerban și Crenci au obținut contractul cu Ministerul Turismului în urma unei înțelegeri frauduloase.

În 13 aprilie, cei doi au termen în dosarele în care sunt judecați cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției.

ZiarMM

Citește și: DNA a intrat pe fir: Nereguli la ”Crăciun în Maramureș” 2017

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu