Comisia Europeana pregateste introducerea salariului minim la nivelul UE: Executivul european a lansat marti prima etapa a consultarii cu partenerii sociali

Comisia Europeana a prezentat marti, in urma reuniunii Colegiului Comisarilor, o comunicare privind construirea unei Europe sociale puternice pentru tranzitii juste, care stabileste modul in care politica sociala va contribui la depasirea provocarilor si la valorificarea oportunitatilor de astazi, propunand actiuni la nivelul UE pentru lunile urmatoare si solicitand feedback cu privire la actiunile suplimentare de la toate nivelurile din domeniul ocuparii fortei de munca si al drepturilor sociale.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, executivul european lanseaza, astfel, prima etapa a consultarii cu partenerii sociali – intreprinderile si sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucratorii din UE.

In context, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat ca ”Europa traverseaza o perioada de schimbari fundamentale”, dand ca exemple transformarea ecologica si digitala si procesul de imbatranire a populatiei. Potrivit inaltul oficial european, UE dispune deja de un instrument prin care se asigura ca oamenii raman in ”centrul atentiei si ca economia functioneaza in serviciul lor”: Pilonul european al drepturilor sociale.

Referindu-se la salariul minim la nivel european, Dombrovskis a spus ca ”acum dorim sa ne asiguram ca UE si statele sale membre, precum si partile interesate isi asuma angajamentul de a pune in aplicare” Pilonul european al drepturilor sociale.

Potrivit lui Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, ”viata profesionala a milioane de europeni se va schimba in urmatorii ani” si trebuie luate masuri pentru a permite viitoarei forte de munca sa se dezvolte.

”Economia sociala de piata inovatoare si favorabila incluziunii a Europei trebuie sa se axeze pe oameni: ea trebui sa le ofere acestora locuri de munca de calitate remunerate cu un salariu adecvat. Niciun stat membru, nicio regiune si nicio persoana nu poate fi lasata in urma. Trebuie sa depunem in continuare eforturi pentru a atinge cele mai inalte standarde pe pietele muncii, astfel incat toti europenii sa isi poata trai viata cu demnitate si ambitie”, a spus Schmit.

In comunicatul citat, Comisia Europeana reaminteste ca Pactul ecologic european este noua strategie de crestere la nivel european si el trebuie sa garanteze faptul ca Europa isi va mentine sistemele de protectie sociala, care sunt printre cele mai avansate din lume, si ca va fi un centru dinamic de inovare si de spirit antreprenorial competitiv

Textele publicate marti se bazeaza pe Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat de institutiile si liderii UE in noiembrie 2017. Comisia invita toate tarile, regiunile si partenerii din UE sa isi prezinte opiniile cu privire la calea de urmat, precum si planurile lor pentru realizarea obiectivelor pilonului. Aceste opinii si planuri vor fi luate in considerare la pregatirea unui Plan de actiune in 2021 care va reflecta toate contributiile si care va fi prezentat spre aprobare la cel mai inalt nivel politic.

La randul sau, Comisia Europeana a prezentat marti initiative planificate care vor contribui deja la punerea in aplicare a Pilonului UE. In 2020, printre actiunile-cheie se vor numara:

Salarii minime echitabile pentru lucratorii din UE

– O strategie europeana privind egalitatea de gen si masuri obligatorii de asigurare a transparentei salariale
– O agenda actualizata pentru competente in Europa
– O garantie pentru tineret actualizata
– Un summit privind lucrul pe platforme online
– O carte verde privind imbatranirea
– O strategie pentru persoanele cu handicap
– Un raport demografic

Sistemul european de reasigurare pentru indemnizatiile de somaj

Aceste actiuni se bazeaza pe activitatea realizata deja de UE de la proclamarea Pilonului in 2017. Insa actiunea doar la nivelul UE nu este suficienta. Cheia succesului este in mainile autoritatilor nationale, regionale si locale, precum si ale partenerilor sociali si ale partilor interesate relevante de la toate nivelurile. Toti europenii ar trebui sa aiba aceleasi oportunitati de reusita: trebuie sa mentinem, sa adaptam si sa imbunatatim ceea ce au construit parintii si bunicii nostri.

Consultare privind salariile minime echitabile

Numarul persoanelor incadrate in munca in UE este la un nivel record. Cu toate acestea, multi oameni care lucreaza continua sa se confrunte cu dificultatea de a face fata cheltuielilor de zi cu zi. Presedinta von der Leyen si-a exprimat dorinta ca fiecare lucrator din Uniunea noastra sa aiba un salariu minim echitabil care sa ii permita un trai decent, indiferent de locul in care lucreaza.

Comisia lanseaza astazi o prima etapa a consultarii cu partenerii sociali – intreprinderile si sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucratorii din UE. Comisia adopta in prezent o postura de ascultare: vrem sa stim daca partenerii sociali sunt de parere ca este necesara actiunea la nivelul UE si, in caz afirmativ, daca doresc sa o negocieze intre ei.

Nu va exista un salariu minim universal. Orice potentiala propunere va reflecta traditiile nationale, indiferent daca acestea constau in contracte colective de munca sau in dispozitii juridice. Unele tari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia doreste sa se asigure ca toate sistemele sunt adecvate, acopera suficiente persoane, prevad o consultare aprofundata a partenerilor sociali si dispun de un mecanism de actualizare corespunzator.

Context

Justitia sociala este fundamentul economiei sociale de piata europene si se afla in centrul Uniunii noastre. Ea sta la baza ideii ca echitatea sociala si prosperitatea sunt pietrele de temelie pentru construirea unei societati reziliente cu cele mai inalte standarde de bunastare din lume.

A venit momentul pentru o schimbare. Schimbarile climatice si degradarea mediului ne vor impune sa ne adaptam economia, industria, modul in care calatorim si muncim, ceea ce cumparam si ceea ce mancam. Se preconizeaza ca numai inteligenta artificiala si robotica vor crea aproape 60 de milioane de locuri de munca noi in intreaga lume in urmatorii cinci ani, in timp ce multe locuri de munca se vor schimba sau chiar vor disparea. Demografia Europei este in schimbare; in prezent traim o viata mai lunga si mai sanatoasa, datorita progreselor in domeniul medicinei si al sanatatii publice.

Aceste schimbari, oportunitati si provocari afecteaza toate tarile si toti europenii. Este logic sa le facem fata impreuna si sa abordam schimbarile cu hotarare. Pilonul european al drepturilor sociale reprezinta raspunsul nostru la aceste ambitii fundamentale. Pilonul exprima 20 de principii si drepturi esentiale pentru piete ale muncii si sisteme de protectie sociala echitabile si functionale in Europa secolului XXI.

caleaeuropeana.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu