Consiliul Județean, memorandum de cooperare cu OMV Petrom pentru producerea de energie din surse regenerabile în Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consiliul Județean Maramureș a aprobat vineri, 18 martie, un memorandum de parteneriat cu OMV Petrom și Primăria Mireșu Mare pentru producerea de energie din surse regenerabile în județul nostru.

„Județul Maramureș are un potențial ridicat în ceea ce privește realizarea unor sisteme prin care să valorificăm resursele de energie regenerabilă existente la nivelul județului nostru, pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic și chiar un hub energetic în zona de Nord a României.

În acest sens, am avut o serie de întâlniri și discuții, iar săptămâna trecută am avut o ultimă întâlnire de etapă cu reprezentanți OMV Petrom – Alexandru Maximescu, Director Departamentul Afaceri Publice și de Reglementare, Mădălin Apostol, Director Departament Proiecte Speciale, Cătălin Hristescu – Șef Departament Management Portofoliu, Narcis Popescu, Fuels & Petchem Sales East, Cristina Crucianu, Expert Proiecte Speciale, Martin Kronberger, Oportunități geotermale în România – privind implementarea proiectelor de investiții legate de producerea de energie geotermală și prin sisteme fotovoltaice în Maramureș.

Pentru realizarea acestor proiecte, în ședința de astăzi a Consiliului Județean Maramureș, am suspus votului aleșilor județeni hotărârea prin care aprobăm memorandumul de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș, OMV Petrom și Primăria Mireșu Mare. Prin adoptarea acestui memorandum de cooperare, facem primul pas în colaborarea oficială între CJ Maramureș și OMV Petrom și stabilim principiile colaborării noastre în proiectele comune pe care le vom realiza.

În ceea ce privește energia geotermală, conform studiilor efectuate, în Maramureș avem un potențial crescut pentru astfel de investiții și sunt convins că împreună cu specialiștii vom realiza, în primă fază, o investiție de peste 15 MW/h, iar apoi această capacitate de producție va fi dezvoltată la peste 200 de MW/h. Acest lucru însemnând investiții de sute de milioane de euro pentru Maramureș, bani privați care vor aduce județului investiții în cascadă.

Realizarea de parcuri fotovoltaice este, de asemenea, o investiție pe care o putem implementa în parteneriat cu OMV Petrom, având în vedere harta solară pentru producerea de energie, pe care suntem plasați la un nivel superior față de alte regiuni. În Maramureș avem peste 400 de hectare de teren, pe care în prezent se află halde de steril, iazuri de decantare miniere, care trebuie ecologizate oricum, iar ulterior putem construi pe aceste suprafețe parcuri fotovoltaice care ne vor asigura energie regenerabilă în județ. În acest sens, am vizitat împreună cu reprezentanții OMV și câteva dintre iazurile de decantare aflate în vecinătatea municipiului Baia Mare care pot fi folosite pentru construirea de parcuri fotovoltaice.

Sursele regenerabile de energie au un impact favorabil asupra mediului înconjurător, iar în Maramureș avem zone cu potențial geotermal natural ridicat, potențial solar ridicat și terenuri pe care le putem folosi pentu construirea de parcuri fotovoltaice, resurse care trebuie valorificate cât mai eficient, pentru a aduce dezvoltare economică și independență energetică județului nostru”, a spus Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2