CONTROALE LA ANGAJATORII DIN JUDEȚ – Contracte pentru part time, dar de fapt se muncește program complet

Inspectorii de muncă din județ sunt conștienți de faptul că foarte mulți angajatori oferă angajaților contracte part-time, când de fapt angajații muncesc ca și cum ar fi angajați cu program complect, de opt ore. Ce ar trebui să știe angajatorii este că amenzile pentru astfel de practici sunt foarte mari, iar angajatorii sunt prinși cu minciuna. Pot scoate din buzunar pentru un singur angajat și 10.000 de lei amendă.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă, de la 1 septembrie, derulează o activitate de informare a agenților economici, materializată prin scrisori de informare în domeniile susceptibile că se poate utiliza munca fără forme legale. În aceste scrisori de informare sunt precizate axele principale pe care se va desfășura un control în situația în care acele domenii de activitate o să fie vizate și supuse controlului. Până în data de 15 septembrie au fost trimise 152 de notificări, cu înștiințările de rigoare și cu toate elementele pe care le conține un control din partea inspectorilor de muncă”, a arătat Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș.

Acesta a mai precizat că de la finele lunii august și până în primele zile ale lunii septembrie la nivel național s-au derulat două campanii de control, prima vizând agenții economici din domeniul panificației, iar a doua agenții economici din sfera reparațiilor auto. S-au aplicat 2 amenzi, valoarea fiind de 11.000 lei. 10.000 lei a primit amendă un angajator care utiliza muncă fără forme legale, cu precizarea că „este considerată muncă fără legale și acea activitate în care un salariat are contract individual de muncă cu timp parțial este găsit la muncă în afara programului stabilit în care acesta să își desfășoare activitatea”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu