CONTROALE – S-a verificat modul cum se acordă ajutorul social în mai multe localități din județ

Prin orașele și comunele din județ se vorbește despre persoane înstărite care ar primi ajutor social de la stat, deși nu ar avea acest drept. La sate oamenii se cunosc între ei și e cam greu să păcălești lumea satului. Totuși, anul trecut au fost efectuate o serie de verificări legate de modul cum se acordă ajutoarele sociale în unele localități din județ. Printre activitățile care s-au desfășurat anul trecut se numără și cea referitoare la verificarea stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă (campanie derulată în comun ANPIS/ANOFM).

AJPIS Maramureș a precizat, în cadrul unei ședințe care a avut loc la Prefectura Maramureș, că „pentru atingerea obiectivelor campaniei naționale, acțiunile de verificare la nivelul țării s-au realizat în echipe mixte, alcătuite din inspector sociali și consilieri de mediere, particularizat la nivelul județului Maramureș din inspectorii sociali din Agenția Judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș și funcționari din Agenția Judeţeană de Ocupare a Forței de Muncă Maramureș”.

„Selecția beneficiarilor supuşi verificării în cadrul campaniei s-a realizat luând în considerare gradul de vulnerabilitate al acestora. În acest sens, s-a avut în vedere beneficiarii de VMG aflaţi în situaţie de vulnerabilitate crescută pentru ca, în funcţie de nevoile rezultate în urma verificărilor, să li se poată oferi măsuri integrate de sprijin. S-au considetat ca făcând parte din categoria persoanelor aflate în risc de vulnerabilitate crescută persoanele cu vârsta standard de pensionare din familiile beneficiare de VMG, familiile beneficiare de VMG (inclusiv familiile monoparentale) care au în îngrijire copii, respectiv persoanele inapte de muncă din familile beneficiare de VMG.

Conform metodologiei de control, din eșantionul selectat de ANPIS, au făcut parte toate UATurile prin compartimentele de specialitate care acordă ajutorul social situate la o distanță de maxim 50 km de localitatea în care AJPIS și AJOFM își au sediul, respectiv 33 de UAT -uri la nivelul județului nostru: ARDUSAT, ARINIȘ, ASUAJU DE SUS, BAIA SPRIE, BAIA MARE, BOIU MARE, BUDEȘTI, CAVNIC, CERNEŞTI, CICÂRLĂU, COAŞ, COLTĂU,COPALNIC MĂNĂȘTUR, DESEŞTI, DUMBRAVIŢA, FĂRCAŞA, GÂRDANI, GIULEŞTI, GROȘI, MIREŞU MARE, RECEA, REMETEA CHIOARULUI, SĂCĂLĂŞENI, SĂLSIG, SATULUNG, SEINI, ȘIȘEȘTI, ŞOMCUTA MARE, TÂRGU LĂPUȘ, TĂUȚII MĂGHERĂUȘ, VALEA CHIOARULUI, VIMA MICĂ ȘI ULMENI”, a declarat directorul AJPIS Maramureș, Ovidiu Morar.

Acesta a mai menționat că ulterior au fost incluse în eșantionul de verificare 6 UAT-uri cu număr mare de dosare (peste 100), dar și cu probleme identificate în controalele anterioare și cu un impact relevant pentru obiectivele acestei campanii, chiar dacă depășeau ca distanță față de reședința de județ, cei 50 de km respectiv: BÂRSANA – 104 dosare, BISTRA- 103 dosare, COROIENI-163 dosare, PETROVA- 112 dosare, REPEDEA- 124 dosare, SIGHETU MARMAŢIEI- 265 dosare.

„Din cele 2498 de dosare cuprinse în eșantion, s-au verificat 2002 dosare. În cursul campaniei, au fost dispuse 578 de măsuri din care 550 măsuri pentru verificarea administrativă a dosarelor, 28 măsuri din verificarea privind activitatea de la nivelul primăriei. Au fost dispuse 7 măsuri AJPIS Maramureș pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit în cuantum de 10832 lei, deciziile fiind emise cu data de 26.02.2021. Până la finalul anului 2021 toate măsurile au fost îndeplinite. Au fost aplicate 5 avertismente și anume în 3 UAT-uri pentru nedispunerea efectuării de anchete sociale, avertisment aplicat primarilor, conform art. 14^1 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, un UAT pentru lipsa dovezii efectuării de acţiuni sau lucrări de interes local în condițiile art. 6, alin. (7) din Legea nr.416/2001 avertisment aplicat primarilor, un UAT pentru lipsa planului de acţiuni sau de lucrări de interes local, aprobat prin HCL, avertisment aplicat primarilor conform art. 6*, alin. (7) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat”, precizează AJPIS Maramureș.

Instituția a făcut și o serie de propuneri de îmbunătăţire, respectiv limitarea în timp a acordării beneficiului social (VMG) pentru persoanele din categoria de vârstă 16-45 de ani, eliminarea obligativității actualizării fișelor de calcul pentru persoanele singure care au depășit vârsta standard de pensionare, specificarea duratei de valabilitate a adeverințelor eliberate de către medicul de familie pentru atestarea capacității de muncă a beneficiarilor de VMG.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu