Criza coronavirusului ar putea costa Germania mai multe sute de miliarde de euro, estimeaza institutul Ifo

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Criza coronavirusului ar putea costa economia Germaniei undeva intre 255 si 729 miliarde de euro in 2020 precum si peste un milion de locuri de munca, a anuntat luni institutul de cercetari economice Ifo, transmite DPA, informeaza AGERPRES.

Estimarea vine in contextul in care Guvernul de la Berlin pregateste un amplu pachet de masuri economice.

„Costurile este posibil sa depaseasca orice am vazut in perioada crizelor economice si a dezastrelor naturale in ultimele decenii in Germania”, a declarat presedintele institutului Ifo, Clemens Fuest. „In functie de diferite scenarii, economia ar urma sa sa contracte cu 7,2 pana la 20,6 puncte procentuale. Aceasta inseamna costuri cuprinse intre 255 si 729 miliarde de euro”, a adaugat Clemens Fuest.

Ifo se asteapta la turbulente semnificative si pe piata muncii de pe urma crizei coronavirusului. Pana la 1,8 milioane de angajati care platesc contributii sociale ar putea sa isi piarda locul de munca si peste sase milioane de persoane ar urma sa opteze pentru a lucra in program scurt, estimeaza analistii Ifo. Potrivit acestui program de munca redusa, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima data in perioada crizei financiare din 2008, companiile germane pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din pastrarea angajatilor care lucreaza un program mai scurt.

In cazul in care economia germana va fi paralizata pentru o perioada de doua luni, costurile se vor situa intre 255 si 495 miliarde de euro, in timp ce in cazul unei inchideri partiale pentru o perioada de trei luni costurile sunt estimate intre 354 si 729 miliarde de euro, estimeaza Ifo.

Cabinetul de la Berlin este asteptat sa aprobe luni un amplu pachet de masuri economice, care include ajutoare pentru companii, angajati si spitale. De asemenea, chiriasii ar urma sa fie protejati de riscul evacuarii daca intampina probleme financiare din cauza crizei. Gratie unei proceduri parlamentare accelerate aceste masuri ar urma sa devina lege inca de vineri.

Pentru anul 2020, Guvernul de la Berlin intentioneaza sa introduca o suplimentare de buget de 156 miliarde de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole