CUM STĂ MARAMUREȘUL – Situația fetelor care au devenit mame înainte de a împlini 15 ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Organizația Salvaţi Copiii Romania lansează caravana Sănătate pentru fiecare comunitate. Datele oficiale arată că 44,44% dintre fetele din statele UE care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, pe primele locuri fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (câte 52) şi Braşov (40). În plus, datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) şi Dolj (52), respectiv Braşov (40), Argeş (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanţa (24), Satu Mare (23) și Dâmboviţa (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc judeţele Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinţi, Tulcea şi Brăila (6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare), Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud (câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani, în 2020)”, precizează organizația amintită.

Mai trebuie spus că multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, „recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii şi nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvată a sarcinii. Datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie”.

„Accesul la servicii medicale şi la educaţie pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o ţară a disparităţilor sociale, iar populaţia vulnerabilă, în special copiii şi femeile gravide, se confruntă cu situaţii de marginalizare. De aceea Salvaţi Copiii România merge în comunităţi şi asigură asistenţă medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2