De luni, sindicalistii reiau protestele – Negocierile acestora cu premierul Emil Boc au esuat

Protestele sindicalistilor vor continua saptamana viitoare, dupa ce reprezentantii sindicatelor nu au reusit sa ajunga la niciun acord cu premierul Emil Boc in cursul intrevederii de sambata, de la Palatul Victoria.

Potrivit lui Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), discutia cu primul ministru s-a rezumat numai la „promisiuni desarte sau nici macar atat, in unele situatii”, iar vicepresedintele CNSRL Fratia, Marius Nistor, i-a incurajat pe sindicalisti sa participe in numar cat mai mare la mitingurile si pichetarile ce urmeaza sa fie organizate zilele viitoare.

„Toate discutiile de azi (sambata – n.r.) au aratat foarte clar ca premierul Emil Boc nu este dispus sa cedeze sub nicio forma. Drept urmare, le cerem colegilor nostri, membrii de sindicat, indiferent de confederatiile din care fac parte, sa participe la actiunile de protest, pentru ca in momentul de fata avem de-a face cu un Guvern care nu va ceda sub nicio forma, un Guvern care nu investeste sub nicio forma in resursa umana, un Guvern care se considera puternic avand in spatele sau o majoritate parlamentara, un Guvern care nu este interesat de ceea ce gandeste majoritatea populatiei”, a declarat Nistor.

Potrivit calendarului anuntat de sindicate, CNSLR Fratia va organiza unui miting de protest in Piata Constitutie din Capitala, miercuri, 22 septembrie la ora 10.00, urmat de un mars pana in Piata Victoriei unde mitingul va continua pana la ora 18. La actiunea de protest sunt asteptati peste 20.000 de sindicalisti din toate domeniile de activitate avand ca principala revendicare protectia sociala, salarizarea unitara, legislatia muncii.

De asemenea, Cartel ALFA a decis sa mute protestul din 22 septembrie din fata Guvernului in 23 septembrie pentru a nu se suprapune cu cel al CNSRL-Fratia.

„Nu mai facem miercuri protest ca sa nu ne suprapunem cu CSRL-Fratia si sa evitam orice discutie. Mutam protestul programat pentru miercuri, joi. Astfel ca joi vor protesta in Piata Victoriei angajati din sanatate si educatie, afiliati la Cartel Alfa”, a spus vicepresedintele Cartel ALFA, Liviu Apostoiu.

Actiunile de protest vor incepe la nivelul tarii incepand de luni, 20 septembrie, sindicatele sperand ca prin actiuni de protest in cascada sa isi impuna punctul de vedere.

Totodata, pe 20 septembrie sindicalistii din politie au anuntat ca vor lucra atat cat sunt platiti.

‘Suntem platiti cu 75 la suta din salariu, vom lucra pentru 75 la suta. Am informat autoritatile statului ca politistii nu vor mai participa la actiunile de paza din instantele de judecata , la paza obiectivelor, inclusiv Presedintie, Guvern, Procuratura. Ne vom retrage toata logistica pe care lucram in sectiile de politie, nu vom mai dirija circulatia si nu vom mai raspunde decat la apelurile de urgenta 112”, a declarat Marin Gruia presedinte al Federatiei Sindicatului National al Politistilor.

Totodata, functionarii publici afiliati la Sindicatul National al Functionarilor Publici, au renuntat la greva anuntata pentru 27 septembrie, pentru a-si coordona actiunile cu membrii sindicatului Sed Lex, sindicat din administratia publica.

In urma discutuiilor de sambata, Marius Nistor a precizat ca pe 22 septembrie CNSRL Fratia va organiza un miting, care va fi urmat de un altul organizat de Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret si de Federatia Educatiei Nationale, pe 5 octombrie, in fata Palatului Cotroceni.

De asemenea Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a precizat ca l-a instiintat pe primul ministru ca „nici nu se pune in discutie” anularea actiunilor sindicale din ultima perioada.

„Cetatenii Romaniei trebuie sa inteleaga ca neiesirea in strada inseamna acceptarea tacita a ceea ce Guvernul propune la ora actuala, indiferent ca vorbim de pensie, salariu minim, politica in domeniul Codului Muncii sau politica in domeniul salariilor bugetare. (…) Luni vom incepe mitingurile si pichetarile in teritoriu, marti va fi CNSLR Fratia cu actiunea sa, miercuri, joi, vineri vom continua actiunile, luni, marti va continua Cartelul si BNS-ul tocmai ca sa punem presiuni atat asupra Parlamentului, cat si asupra guvernantilor”, a declarat liderul Cartel Alfa.

In ce priveste salariul minim, sindicalistii au sustinut ca, prin masurile pe care Guvernul Boc doreste sa le ia, evaziunea fiscala ar creste simtitor.

„Ceea ce este mai grav este faptul ca se doreste inghetarea salariului minim, deci implicit stimularea evaziunii la gri pe domeniul pietei fortei de munca cu justificarea ca nu au capacitate. Apoi, in sectorul bugetar nu se doreste revenirea la normal, vor fi deci penalizati toti salariatii sectorului bugetar pentru anul viitor. Procentul prevazut de cheltuieli pentru sectorul invatamant si sanatate, sectoare de servicii prioritare pentru cetatenii Romaniei, vor fi diminuate continuu pana in 2013 si vor ajunge la 3,2% din PIB, ceea ce inseamna o diminuare a valorii sau a puterii de utilizare a banilor, ceea ce implica ori o restructurare in aceste doua sectoare ca numar de personal ori cel mai probabil continuarea reducerii salariilor pentru personalul respectiv”, a mai spus Hossu.

Totodata, si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, s-a aratat nemultumit de rezultatul discutiei cu Emil Boc in ce priveste legea salarizarii unice si a coeficientilor de salarizare cu precadere din domeniul educational.

„Privind legea salarizarii unitare, pot sa va spun ca am solicitat inca odata primului-ministru sa se aseze serios la masa negocierilor, intrucat coeficientii acordati invatamantului ne situeaza din nou la finalul grilei de salarizare, in ultima treime. Este un lucru inacceptabil pentru noi. Apoi, cand l-am intrebat pe premier ce se intampla cu cel de-al treisprezecelea salariu si cu prima de vacanta, o intrebare fireasca in anul 2010, domnia sa a spus ca aceasta se va rezolva in functie de cresterea economica, or, dupa cum stiti, prognoza pentru anul viitor este de maxim 1,5%, daca luam in calcul scaderea de anul asta inseamna ca nu avem nicio crestere”, a mai spus acesta.

Si presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Baciu, s-a declarat nemultumit de rezultatele discutiei cu premierul Emil Boc, subliniind ca singurele aspecte asupra carora sindicalistii au cazut de acord cu premierul au fost cele care „nu implicau bani”.

„A acceptat tot ce nu implica bani. Intotdeauna au fost refractari in tot ce implica bani. In mod concret, in privinta salarizarii, pe langa faptul ca i-am explicat premierului ca salariul minim duce la evaziune fiscala pentru ca marea majoritate a angajatorilor platesc impozit pentru salariul minim si nu pentru cel real, dupa o discutie de aproape o ora nu a acceptat sa transam aceasta chestiune, urmand sa avem o discutie si impreuna cu patronatele”, a declarat Baciu.

Potrivit acestuia, Emil Boc a acceptat modificarea si corelarea legislatiei din Romania cu prevederile Conventiei internationale a muncii.

„Toate confederatiile au cerut, in principal, armonizarea legislatiei din Romania cu Conventia internationala a muncii, tinand cont de faptul ca multi salariati romani, care sunt lipsiti de drepturi salariale, castiga la CEDO dupa multi ani. Premierul s-a angajat ca tot ce inseamna legislatia muncii, plecand de la legea sindicatelor, legea conflictelor sa fie modificat si corelat cu Conventia internationala a muncii. A fost discutata problema inspectiei muncii. Premierul a fost de acord sa modificam legea care reglementeaza acest aspect in asa maniera incat numarul incidentelor de munca, al bolilor profesionale sa fie redus fiindca altfel vom plati handicapati”, a declarat Baciu.

Intrebat daca subiectul legii sistemului unitar al pensiilor a fost abordat in cadrul discutiei cu premierul Emil Boc, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania a precizat ca acesta a amanat subiectul pana la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

„S-a discutat si despre Legea pensiilor, Emil Boc afirmand ca nu mai este nimic de zis din moment ce legea este la CCR. Trebuie sa asteptam ca CCR sa se pronunte asupra constitutionalitatii acestei legi”, a conchis Baciu.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu