DE MAINE – Cinci localități din Maramureș intră în „carantină”

Un oraș și patru comune din județul Maramureș vor intra de maine în carantină, potrivit deciziei Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgență care s-a reunit în ședință extraordinară, stabilind măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în UAT-urile amintite mai sus.

Este vorba despre UAT-urile unde rata de infectare a depășit 3/1000 de locuitori. Sunt vizate Vișeu de Sus, Asuaju de Sus, Ieud, Giulești și Bârsana. Subprefectul județului Maramureș, Enikő-Erzsébet Krizsanovszki, a precizat că măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului de risc vor intra în vigoare de mâine, 17 septembrie a.c. de la ora 12.00.

De maine, ora 12.00, în localitățile amintite mai sus se interzice organizarea și desfășurarea activității în cadrul instituțiilor de spectacole și/sau de concerte (spații închise). Sunt permise organizarea și desfășurarea activității instituțiilor publice sau private de cultură care administrează spații special destinate activităților cultural-artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafețe minime de 4 mp pentru fiecare persoană și cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Se interzice organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în exterior și/sau interior.

Masca devine obligatorie în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun publice și private, astfel încât să acopere nasul și gura. Tot ca măsură de limitare a infectării cu noul coronavirus de maine devine obligatorie masca de protecție  pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în perimetrul menționat.

Tot din 17 septembrie se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Măsura se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile menţionate mai sus ( în sistem take away sau catering).
se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spații special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui ANSVSA (asigurarea unei distanțe de minimum 1,5 m intre mese), se permite activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

Este strict interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, accesul la piscine interioare nu mai este posibil pentru publicul larg. Se permite totuși activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

O ultimă măsură prevede faptul că se permite activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5,00-24,00.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu