DECIZIE. Furtunile, eliminate de pe lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD

Deputații au eliminat recent furtunile de pe lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD. Asta deși senatorii inițial avizase favorabil și propunerea de includere a furtunilor pe respectiva listă. Toate au legătură cu un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Propunerea legislativă, inițial, propunea introducerea riscului de furtună în categoria dezastrelor naturale ale căror consecințe sunt acoperite, posibilitatea încheierii contractului PAD în același contract cu alte asigurări facultative emise de alți asiguratori în sistem de coasigurare. Proiectul de lege supus dezbaterii avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, în vederea includerii riscului de furtună în categoria dezastrelor naturale, a introducerii posibilităţii încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, a adaptării cerinţelor care trebuie îndeplinite de către PAID, conform noului regim de supraveghere Solvabilitate II, a liberalizării accesului în acţionariatul PAID, în condiţiile Legii nr.24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a clarificării obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop, a modificării unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă, a introducerii posibilităţii ca PAID să poată prelua activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD, a simplificării schimbului de informaţii între societăţile de asigurare şi PAID, precum și a abrogării contravenţiilor în cazul nerespectării obligaţiei persoanelor fizice de a încheia contractul PAD”.

Conform proiectului votat de Senat, pentru contractele anuale suma asigurată care se acordă este 100.000 lei pentru fiecare locuință de tip A, respectiv 50.000 lei pentru fiecare locuință tip B. Ce trebuie să știe maramureșenii este că prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări la 130 de lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu