Despre plata burselor școlare. De ce există întarzieri

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Educației a anunțat zilele trecute că banii necesari plății burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri. Oficialii de la București spun că în conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art. 1, alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație”.

Mai știm că din informațiile transmise de inspectoratele școlare există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat zilele trecute videoconferință cu directorii de școli din județ.

„Cu privire la circuitul fondurilor necesare burselor, amintim că Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare și le direcționează către școli.

Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, arată Ministerul Educației.

„Guvernul a aprobat cuantumul diverselor tipuri de burse de care pot beneficia elevii. Consiliul Local a venit în luna septembrie și a majorat cuantumul acestor burse pentru elevii băimăreni. Adică, pe lângă banii de la stat, municipiul Baia Mare a plusat. Și totuși, suntem la final de octombrie și elevii băimăreni nu și-au primit încă bursele de merit, de performanță, de studiu, respectiv cele sociale”, spune Primăria Baia Mare. Directorii unităților de învățămant din municipiu sunt acuzați că nu au transmis în timp util informațiile cerute de municipalitate privitoare la numărul de elevi care vor beneficia de aceste burse.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole