Despre vaccinare, efecte adverse, Astra-Zeneca și alte chestiuni ce ne ocupă gândurile

Întrebarea momentului în gândul multor români: este ceva care nu este în regulă cu vaccinul dezvoltat de compania Astra Zeneca? Primim câteva răspunsuri de la deputatul USRPLUS, Adrian Wiener. Acesta este medic și a fost în prima linie a luptei cu pandemia încă de la debutul acesteia.

„1️⃣ În cifre absolute, 30 de persoane din cele 5 milioane vaccinate cu AZ au dezvoltat tromboze, în timp ce, din 5 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 100 000 au dezvoltat tromboze ca parte a tabloului clinic specific acestei boli.

2️⃣ Odată cu creșterea numărului persoanelor vaccinate, acestea devin un eșantion din ce în ce mai reprezentativ din populația generală și astfel, evenimentele clinice comune – infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, tromboze venoase profunde – tind să se apropie ca incidență de cea din rândul populației generale.

Ipotetic, dacă în localitatea X se raportau lunar, până acum, 100 de cazuri de tromboze venoase profunde, anterior vaccinării toate cele 100 de cazuri erau din rândul populației nevaccinate. Pe măsură ce crește rata de vaccinare, în cele 100 de cazuri ipotetice, vom regăsi, desigur, o parte din populația vaccinată. Dar, până la stabilirea certă a unei relații de cauzalitate între vaccinare și dezvoltarea unor patologii, acestea rămân doar sincronicități.

3️⃣ Agenția Europeană a Medicamentului precizează că datele intermediare nu arată o incidență crescută a trombozelor în rândul populației vaccinate comparativ cu populația nevaccinată; dar Comitetul de Farmacovigilență și Evaluare a Riscurilor al Agenției analizează toate datele legate de loturile ABV 5300 de 1 milion de doze distribuit în 17 țări și din care au fost raportate 2 cazuri de tromboze la persoane vaccinate – un deces la 10 zile de la vaccinare și încă un episod de embolie pulmonară care nu a decedat; și ABV 2856 din care peste 77.000 de doze au fost administrate și în România. Dozele rămase din acest din urmă lot au fost carantinate dar CNCAV subiliniază că „…această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre”. De altfel și Agența Europeană a Medicamentului și Ornizația Mondială a Sănătății nu recomandă întreruperea vaccinării cu vaccinul Astra – Zeneca ci dimpotrivă.

4️⃣ Un studiu recent publicat în Scoția relevă fără dubiu efectul vaccinării pe TRANSMITEREA bolii. A fost evaluată incidența bolii la membrii familiilor lucrătorilor în sănătate – vaccinați și nevaccinați; rezultatul arată o reducere substanțială a incidenței Covid-19 în rândul membrilor (nevacinați) de familie ai personalului medical vaccinat comparativ cu membrii familiilor personalului medical nevaccinat; efect indubitabil legat de capacitatea vaccinului de a opri transmiterea bolii dinspre recipienți spre contacții direcți. Datele din Israel par să arate același lucru – o scădere marcată a transmiterii comunitare.”

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu