Doamnele artei baimarene – Elena Vavilyna (1901 – 1971)

Elena Vavilyna face parte din generatia interbelica a femeilor pictorite care alaturi de alte artiste au fondat asociatiile de femei din epoca, ea insaşi fiind fondatoarea Grupului Femeilor, care a functionat intre anii 1939 şi 1954.

Artista s-a nascut la Braila in 1901 şi s-a stins din viata in anul 1971 la Bucureşti. A inceput studiile artistice la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, sub indrumarea lui Dimitrie Serafim şi a lui Ipolit Strambu. Documentele matricole ale Şcolii de la Baia Mare consemneaza prezenta ei aici in anii 1920 şi 1922, Elena Vavilyna facand parte din grupul studentilor indrumati de pictorul şi profesorul Ipolit Strambu. Dupa perioada studiilor bucureştene a plecat la Paris, unde intre anii 1924-1925 şi-a continuat studiile la Academia Julian, cu Paul Albert Laurens şi Clement Serveau, pregatindu-se in principal pentru pictura de plein-air.

Elena Vavilyna a facut, apoi o calatorie de documentare in Bulgaria unde a luat  contact cu arta orientala şi cu peisajul de la malul marii, specific zonei Balcic. Urmarea acestei calatorii a fost o expozitie personala deschisa la Bucureşti, prin care artista şi-a caştigat notorietatea.

Deşi prima expozitie personala este consemnata in 1923, artista a expus constant la Saloanele Oficiale incepand din anul 1925 şi intre anii 1938 si 1942 la manifestarile Tinerimii Artistice.

Pana in anii ’60 şi-a petrecut viata la Paris dar a revenit periodic in Romania pentru a expune in diferite grupuri de artişti interbelici, apoi a parasit Parisul şi s-a stabilit definitiv in Romania.

Frumusetea ei proverbiala a atras de-a lungul timpului şi admiratia colegilor artişti, ea fiind model pentru fresca realizata de pictorul Steriadi in holul hotelului Athénée Palace din Bucureşti.

Cititi mai multe pe pagina web a muzeului, la adresa Elena Vavilyna (1901-1971) »

Descriere realizat de dr. Ioan Angel Negrean 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu