DUPĂ 10 ANI DE MUNCĂ – Maramureșul a scăpat de SIDA cailor

A fost nevoie de circa 1-0 ani pentru ca Maramureșul să scape de Anemia infecțioasă la cabaline. Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția proprietarilor de cai să nu arunce la gunoi 10 ani de muncă din partea autorităților statului și înainte de cumpăra cai să vorbească cu medicul veterinar și să ceară certificat de sănătate de la cel care vinde calul, asta pentru a nu se trezi mai târziu cu alte probleme.

„Întrucât această boală nu are un tratament care să ofere vindecare și nici nu există un vaccin împotriva ei, singura modalitate de a scăpa de boală este eliminarea animalelor bolnave. Aceasta presupune pe lângă multă muncă fizică din partea celor angrenați, suferințe/traume psihice din partea proprietarilor și importante resurse financiare alocate de stat pentru despăgubirea animalelor la valoarea de piață. În județul nostru a început eradicarea acestei boli în anul 2006, a fost stopată în 2007 și reluată în anul 2010, având un stoc la data respectivă de 1858 de capete cabaline anemopozitive. Am avut nevoie de aproape 10 ani pentru a putea elimina toate animalele anemopozitive.

Cu toate acestea, în fiecare an identificăm aproximativ 10 cabaline anemopozitive care, de cele mai multor ori, apar fie din achiziții în care noii proprietari nu-și iau iau toate măsurile de precauție (mai exact să consulte medicul veterinar dacă în zona respectivă evoluează boala, să solicite un certificat de sănătate a animalului nu mai vechi de 72 de ore, să solicite efectuarea unei noi analize în direcție AIE înainte de a achiziționa animalul, să informeze medicul veterinar la sosirea în exploatația proprie iar la 14-21 de zile să mai efectueaze un examen de laborator în direcția AIE), fie prin deplasarea cu animalele sănătoase în zone în care boala nu a fost eradicată. Vă rugăm nu zădărniciți o muncă de 10 ani prin ignoranță sau nesăbuință!”, spune directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, dr. Ioan Dănuț Crișan.
Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu