DUPĂ 15 ANI – Romania are o nouă strategie pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA

Romania are, duă 15 ani, o nouă strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030, document care a fost elaborat de experți din cadrul Ministerului Sănătății, organizații neguvernamentale, membrii Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, precum şi de experți internaționali cu responsabilități în acest domeniu.

„Infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare și tratamentul persoanelor infectate. România asigură persoanelor infectate HIV/SIDA și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum și servicii sociale, fără discriminare.

Principalele obiective ale acestei strategii se referă la creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA, creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc, asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.

Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției. Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament”, anunță Ministerul Sănătății.

Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu