Eurostat: Romania, cel mai ridicat procentaj din UE de femei la conducerea marilor companii listate la bursa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In randul statelor membre ale Uniunii Europene, femeile reprezentau in 2019 peste o treime dintre directorii executivi in cele mai mari companii cotate la bursa in Romania (34%), Estonia (33%), Lituania (30%) si Letonia (29%), arata datele publicate vineri de Oficiul de Statistica al UE (Eurostat), relateaza Agerpres.

Aproximativ un sfert dintre directorii executivi erau femei in Bulgaria si Slovenia (ambele cu 27%) si Suedia (24%). La polul opus, cel mai scazut procentaj se afla in Luxemburg (6%), Austria (8%), Cehia (11%), Croatia si Italia (ambele cu 12%), Belgia si Slovacia (ambele cu 13%), Germania si Polonia (ambele cu 14%), Olanda si Portugalia (ambele cu 15%),

La nivelul UE, mai putin de o cincime (18%) dintre directorii executivi sunt femei, mai mult cu opt puncte procentuale (pp) comparativ cu 2012 (10%).

Peste 6,7 milioane de persoane ocupau in 2019 o pozitie manageriala in Uniunea Europeana, 4,3 milioane fiind barbati (63% din total) si 2,5 milioane femei (37%), arata datele Eurostat.

In plus, procentajul femeilor aflate la conducerea companiilor cotate la bursa din UE este putin peste un sfert (28%), iar mai putin de o cincime sunt directori executivi (18%). Cu alte cuvinte, desi reprezinta aproximativ jumatate din totalul persoanelor angajate in UE, femeile continua sa fie subreprezentate in functiile de conducere.

Conform statisticilor Eurostat din 2018, cel mai ridicat procentaj al femeilor in pozitii manageriale in Uniunea Europeana se inregistra in Letonia (53%), singurul stat membru unde femeile sunt majoritare pe acest segment. Urmeaza Bulgaria (49%), Polonia (48%), Estonia (46%), Slovenia (44%), Ungaria, Lituania si Suedia (toate cu 42%), Irlanda (41%) si Portugalia (40%).

La polul opus se afla Cipru (19%), Luxemburg (23%), Danemarca (27%), Italia (28%), Olanda (29%), Germania si Cehia (ambele cu 31%), Grecia, Croatia, Malta si Austria (toate cu 32%).

La nivelul UE, putin peste o treime (37%) dintre manageri sunt femei. Acest procentaj a crescut usor comparativ cu 2012 (36%). Sub media UE se afla si Belgia, Finlanda, Spania slji Romania.

Cel mai ridicat procentaj al femeilor membre ale consiliilor de administratie ale celor mai mari companii cotate la bursa din UE se inregistra anul trecut in Franta (45%), Suedia (38%), Italia, Belgia si Germania (toate cu 36%), Olanda si Finlanda (ambele cu 34%), iar cel mai scazut in Estonia si Cipru (ambele cu 9%), Grecia si Malta (ambele cu 10%), Lituania (12%), Romania, Luxemburg si Ungaria (toate cu 13%), Cehia (18%) si Bulgaria (19%).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole