Gazul rus pentru Bulgaria urmeaza sa fie livrat via Turcia

Bulgaria a anuntat luni ca a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom, care furnizeaza cea mai mare parte a gazului natural consumat in aceasta tara, ca din ianuarie acesta sa fie livrat prin noua conducta Turkstream, prin Marea Neagra si ocolind Ucraina, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (…) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2”, situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.

Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva (35 milioane de euro) pe an cheltuiti ca taxe de tranzit via Romania, invecinata cu Ucraina, de unde vine in prezent gazul rus. Pretul gazului in Bulgaria ar putea scadea astfel cu 5%, a mentionat Petkova.

Conducta TurkStream leaga Rusia de partea europeana a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est. Rusia intentioneaza ca luna viitoare sa inaugureze prima linie, insa darea in exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare in Bulgaria, Serbia si Ungaria.

Guvernul de la Sofia a promis in octombrie ca va finaliza sectiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul bulgar pana in 2020, dupa ce in septembrie a semnat cu compania saudita Arkad un acord pentru realizarea celor 474 de kilometri ai acestei conducte pe teritoriul bulgar.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1