La ora bilantului: 5.915 misiuni de ordine publica si 1.643 patrule de jandarmi in statiunile montane Borsa, Suior–Mogosa, Cavnic si Valea Vaserului

Astazi, 9 ianuarie 2020, in Municipiul Baia Mare a avut loc evaluarea activitatilor desfasurate de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures in anul 2019. Activitatile si misiunile specifice, rezultatele obtinute, greutatile intampinate in anul precedent, dar si principalele directii de actiune pentru anul 2020, au fost prezentate de catre inspectorul sef, locotenent colonel Floristeanu Petru Marcel.

La evenimentul Jandarmeriei Maramures a participat si col. Mirza Traian, seful Directiei Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmerie Romane, care cu acest prilej, a transmis mesajul domnului col. Bogdan Enescu – imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane in care se mentioneaza ca: ,,Jandarmeria este reprezentata de miile de jandarmi care executa zilnic la nivel national misiuni de mentinere, asigurare si restabilire a ordinii publice” fiind ,, un serviciu public corespondent nevoii sociale de ordine si siguranta publica, de stabilitate si liniste necesare bunei desfasurari a activitatii la nivel national, ale carei misiuni sunt generate de comunitatile in cadrul carora isi desfasoara activitatea si exclusiv in folosul acestora.”

In calitate de invitati au participat: Nicolae Silviu Ungur- prefectul Judetului Maramures, Doru Ioan Dancus- vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, Noemi Vida- viceprimar al Municipiului Baia Mare, comandantii si sefii institutiilor din segmentul ordine, siguranta publica si securitate nationala, reprezentantii institutiilor descentralizate ale statului, a administratiilor publice locale si a unor colaboratori.

In perioada supusa evaluarii, structurile operative si-au directionat efortul pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, prevenirea criminalitatii stradale, vizand cresterea performantei structurilor operative in indeplinirea misiunilor de ordine si siguranta publica. Activitatea desfasurata de catre structurile de ordine publica ale inspectoratului s-a materializat in executarea a 5.915 misiuni specifice. Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfasurarii unor manifestari si adunari cu public numeros, in perioada de referinta au fost executate 580 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 55 misiuni mai mult decat in 2018. Din totalul acestora, un numar de 153 manifestari. Deasemenea, prin asigurarea unei reactii imediate si oportune au fost gestionate 94 actiuni de restabilire a ordinii publice, constand in 14 de interventii pentru aplanarea unor conflicte, 78 interventii la alte solicitari si 15 interventii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat in dificultate in zonele montane. In indeplinirea misiunilor specifice am fost sprijiniti de catre colegii din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj Napoca pentru 6 misiuni de asigurare a ordinii publice si care au preluat integral un numar de 25 misiuni in zona de competenta.

In ceea ce priveste executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, la nivelul inspectoratului au fost planificate si organizate 3.826 misiuni de mentinere a ordinii publice. Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de mentinere a ordinii publice insumand 1.643 patrule de jandarmi in statiunile montane Borsa, Suior–Mogosa, Cavnic si Valea Vaserului, desfasurand activitati de informare si indrumare a turistilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente si in zona locurilor de agrement, dar si 16 participari la actiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 54 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat in dificultate in zonele montane.

Pentru cresterea sigurantei in zona institutiilor de invatamant preuniversitar, au fost desfasurate 54 de actiuni in colaborare cu reprezentantii acestora. Pe timpul executarii misiunilor de mentinere a ordinii publice au fost constatate 270 fapte de natura penala, savarsite de 285 faptuitori, fiind aplicate 1.700 sanctiuni contraventionale. Aspectele importante ce au vizat aceasta linie de munca au fost cele referitoare la coordonarea activitatii de intocmire a actelor de constatare pentru faptele de natura penala, gestionarea activitatii de inregistrare, urmarire si indeplinire a procedurilor pe linie de constatare a contraventiilor, camera de corpuri delicte si executare a mandatelor de aducere, precum si executarea activitatilor preventiv-educative si de informare in institutiile de invatamant sau cu ocazia desfasurarii unor competitii sportive.

Personalul inspectoratului si-a adus contributia la prevenirea si combaterea infractionalitatii in zona de competenta, prin constatarea si intocmirea actelor de constatare pentru 40 fapte de natura penala savarsite de 51 faptuitori. Urmare a intensificarii activitatilor pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale in domeniul silvic, au fost organizate, coordonate si/sau desfasurate un numar de 143 astfel de actiuni, pe parcursul carora au fost constatate 4 fapte de natura penala si un numar de 44 de contraventii sanctionate.

In ceea ce priveste activitatile preventiv-educative, acestea s-au desfasurat prin participarea la un numar de 107 astfel de activitati, la care au participat peste 4.100 de persoane in institutiile de invatamant preuniversitar, cu ocazia desfasurarii unor competitii sportive sau in cooperare cu organele administratiei publice locale, ocazie cu care au fost abordate teme privind violenta si cauzele care genereaza comportamente violente in randul tinerilor, prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive.

Perspectiva anului 2020 va adauga la aceste aspecte si cele aferente asigurarii in bune conditii a misiunilor ocazionate de alegerile locale si cele parlamentare, cu provocari noi si multiple la adresa climatului de siguranta si ordine publica. Realizarea prioritatilor institutionale va avea in vedere toate aceste elemente, iar pentru aceasta dialogul, cooperarea si colaborarea interinstitutionala, coroborate cu actiunea ferma si profesionista vor fi esentiale pentru mentinerea starii de normalitate la nivelul judetului si dezvoltarea gradului de siguranta a cetateanului.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1