LEGEA BONELOR, SIMPLIFICATĂ – Ce vor să schimbe acum autoritățile

Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii, vom avea o serie de noutăți legate de practicarea meseriei de bonă. Dacă acest proiect de lege va ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial, atunci părinții vor putea juca rolul angajatorului, putand încheia un contract de muncă cu bona.

În respectivul proiect se precizează că „se impune flexibilizarea și simplificarea accesului la serviciile oferite de bone, în special în zonele în care infrastructura existentă nu asigură accesul tuturor copiiilor cu varsta cuprinsă între 0 și 6 ani în creșe și grădinițe. Guvernul și-a asumat simplificarea meseriei de bonă pentru accesul mai facil al familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timp de zi”.

Potrivit legii, bona poate acorda aceste servicii dacă se înregistrează ca persoane fizice autorizate și încheie contract de prestări servicii cu părinții copilului. Bonele vor putea presta servicii de îngrijire și supraveghere copii și în baza unui congract de muncă încheiat cu părinții.

Autoritățile vor acum eliminarea prevederilor referitoare la controlul serviciilor acordate de bonă de către inspecția socială, clarificări privind tipul certificatului ce trebuie să îl dețină ersoana care exxercită profesia de bonă, reglementarea posibilității ca exercitarea profesiei de bon să se poată realiza în aceleași condiții și de către persoanele care au dobandit calificarea de baby-sitter, reglementarea posibilității ca exercitarea profesiei de bonă să se poată realiza prin contractarea serviciilor de bonă de către părinte, în calitate de persoană fizică. Părintele care încheie contract de muncă cu bona trebuie să înregistreze contractul la ITM, se înregistrează la Finanțe pentru depunerea declarației 020. Apoi, se va depune declarația 112.

Vă reamintim că pot beneficia, conform Legii 35 din 2020, de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii de varstă preșcolară ale cărot venituri sunt de pană la 3500 de lei pe membru de familie.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu