MARAMUREȘ – Grupa de varstă cu cei mai mulți șomeri din județ

Maramureșul are destui șomeri, deși locuri de muncă sunt disponibile. AJOFM Maramureș a făcut publice o serie de concluzii relevante privind analiza indemnizațiilor de șomaj în anul 2022 față de anii 2020-2021, respectiv în perioada 2020-2021. Datorită disponibilizărilor de personal generate de pandemia de coronavirus,
s-au produs o serie de fenomene pe piața muncii.

„ Schimbări structurale în fenomenul șomaj, și anume inversarea raportului între șomerii indemnizați și cei neindemnizați în totalul șomerilor înregistrați, în primele trei luni ale anului de referință ( 58 % someri indemnizați luna ianuarie , 57 % in februarie și 51 % în martie), creșterea mai accentuată a șomajului feminin. Cel mai puternic afectate de șomaj sunt grupele de vârstă intre 40-49 de ani și 30-39 de ani, persoanele cu studii liceale și postliceale, dar și persoanele cu studii primare și fără studii.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021 și continuând în anul 2022, raportul indemnizațiilor șomerii neîndemnizați, surclasează din nou, șomerii cu indemnizații, aceștia înregistrând un procent de 70% în totalul șomerilor înregistrați, iar șomerii indemnizați reprezintă doar 30% în totalul șomerilor înregistrați. Pe niveluri de instruire, șomerii cu studii gimnaziale, primare și cei fără studii sunt în procent de 26% , fiecare categorie în parte, șomerii cu studii liceale au o pondere de 24%, iar șomerii cu studii profesionale dețin o pondere de 15% în totalul șomerilor înregistrați. Șomerii cu studii universitare au o pondere de 6%, iar șomerii cu studii postliceale 3% în totalul șomerilor inregistrați la AJOFM Maramureș”, a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM MM.

Acesta a mai spus că cei mai mulți șomeri înregistrați la AJOFM Maramureș se regăsesc în grupele de vârstă 40-49 de ani (23 %), sub 25 de ani (20 %), urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 50-55 de ani (17%) și șomerii cu vârsta intre 30-39 de ani (16%). Cei mai puțini șomeri, sunt cei din grupa de vârstă 25 29 de ani (8,50%).

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu