MARAMUREȘ – Primele măsuri de relaxare anunțate de autorități

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Este numai una din măsurile anunțate de către prefectul județului Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai anunțat că în perioada vacanței se vor desfășura cu avizul DSP Maramureș, în baza hotărârilor consiliilor de administrație a unităților de învățământ/structurilor, activități educative și activități remediale cu prezența fizică a copiilor/elevilor de la nivelul preșcolar, nivelul  gimnazial și nivelul liceal.
CJSU a decis astăzi măsurile care se vor respecta în Maramureș având în vedere că județul nu are localități cu rată de infectare mai mare de trei la mia de locuitori. Avem undă verde pentru activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
La fel ca și până acum, se permite activitatea restaurantelor, barurilor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, acolo unde rata de infectare este mai mică de 1,5, respectiv 30% unde rata de infectare este intre 1,5 și 3.  Autoritățile au instituit obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5.00- 21.00. Prin excepție, în intervalul orar 21.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Rămân interzise barurile, locurile de joacă și discotecile din mall-uri, cluburile și discotecile rămân închise, respectiv în continuare petrecerile nu se pot ține, fie că sunt în spații deschise sau închise. Nu avem voie să ieșim din case după ora 22.00 și până la 5.00, excepțiile fiind munca, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță,  achiziționarea de medicamente, deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei, respectiv deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
„Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.   Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, centrele comerciale/magazinele comerciale vor asigura  pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 mp și păstrarea distanței de protecție sanitară. Apoi, numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinelor și va fi afișat la intrarea în fiecare centru comercial/magazin. Accesul în centrele comerciale/magazine comerciale se va efectua prin realizarea triajului epidemiologic (termometrizare digitală) și se va realiza unidirecțional: cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire. Administratorii/proprietarii vor pune la dispoziție dezinfectant pentru clienți și vor asigura dezinfectarea periodică a suprafețelor centrului comercial/magazinelor. Se permite vânzarea mărfurilor nealimentare în piețele agroalimentare și în piețele volante cu respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unei distanțe minime de 3 metri între tarabe/mese; păstrarea unei distanțe minime de 2 metri între persoane; purtarea măștii de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor. Proprietarii/administratorii piețelor agroalimentare/piețelor volante vor asigura dezinfectarea periodică a tarabelor/meselor și a suprafețelor în care se organizează piața agroalimentară/piață volantă. În funcție de evoluția situației epidemiologice, CJSU Maramureș va stabili măsurile necesare pentru prevenirea și limitarea infecției cu SARS-CoV-2„, a mai adăugat prefectul de Maramureș.
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2