Maramuresean care traieste in Anglia, despre Brexit: „Totul e exact ca si inainte”

Pe 31 ianuarie, la miezul noptii, are loc Brexit-ul, astfel ca din acest moment Marea Britanie nu va mai face parte din Uniunea Europeana.

Nenumarati maramureseni traiesc in prezent in Regatul Unit, iar ZiarMM a stat de vorba cu unul dintre acestia in privinta Brexit-ului.

Astfel, Matei spune ca oamenii de rand cu forme legale de munca si sedere nu ar avea de ce sa fie afectati.

„Sincer, pe mine Brexit-ul nu ma afecteaza nici intr-un fel ca om de rand, pe altii care au milioane sau afaceri da, pot sa zic ca ii afecteaza, am auzit si alti romani sau alte natii de oameni discutand despre Brexit si zicand ca vine cu “bota” adica ca trebuie sa se intoarca in tara de provenienta, ca aici o sa fie totul diferit si o sa fie priviti altfel, totul o sa fie mai rau, zic ei, dar e doar mintea lor, asa zic eu.

Pe mine nu ma priveste nimeni diferit, totul e exact ca si inainte, locul de munca nu imi e afectat. Uitasem sa precizez ca da, unora trebuie sa le fie frica de Brexit, cum ar fi cei care nu lucreaza legal, care nu au unde sa stea legal, nu platesc taxe aici si au beneficii.

Ei trebuie sa se ingrijoreze, dar un om normal cu toate lucrurile legale si platitor de taxe de cativa ani si fara nicio problema, ma refer cu statul englez, nu are niciun stres, decat sa isi aplice online pentru dreptul de sedere aici dupa Brexit, prin care e verificat de statul englez ca e cu toate la zi si nu are probleme si ca are vechime de sedere aici in UK de 3 sau 5 ani.

Adica cei cu trei ani pot sa isi aplice pentru drept de sedere provizoriu pana cand se aduna la 5 ani, apoi sunt verificati din nou si daca au 5 ani aici isi pot aplica pentru drept de sedere permanent nelimitat”, a declarat Matei, pentru ZiarMM.

Cetatenii europeni care au resedinta legala in Marea Britanie sau care se vor stabili in aceasta tara pana la sfarsitul perioadei de tranzitie (31 decembrie 2020) vor putea continua sa locuiasca in Marea Britanie si sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut (settled/pre-settled status). Cererile trebuie depuse in termen de cel mult 6 luni de la incheierea perioadei de tranzitie (30 iunie 2021), potrivit MAE.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu