Marele Birlic ar fi împlinit 118 ani. Tristețea de dincolo de scenă: mergea la mormântul soției ca să-i citească ziarul

Grigore Vasiliu s-a născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni. A avut de mic înclinații artistice. Și-a dorit să devină clovn, dar a ajuns sinonim cu teatrul românesc de comedie sub împrumutatul nume Birlic.

Fiul unui negustor din Fălticeni, Grigore Vasiliu ajuns un geniu al comediei, iubit de milioane de români, grație personajelor cărora le-a dat viață de-a lungul impresionantei sale cariere artistice.

Dorința s-a n-a fost să ajungă pe scenă, ci sub cupola circului. I-ar fi plăcut să fie clovn, dar părinţii i-au schimbat direcția când l-au determinat să înveţe pentru a face carieră. A absolvit Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, în prima promoţie a instituției. Încă din acea perioadă era foarte popular. Ghidușiile adolescentine și glumele sale făceau deliciul colegilor.

Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea bănui ce va ajunge în viaţă: actor de mare talent. O simplă grimasă în liniştea deplină a orei, şi toată clasa izbucnea în hohote de râs, dând peste cap lecţia… Observaţiile pe care le primea erau făcute cu înţelegere. Profesorii aveau intuiţie, îl şi vedeau pe marile scene, în roluri ce puteau face epocă. Uneori, Birlic ajungea pe mâna directorului George Stino, care-l făcea „săcătură”. Voia să-i dea câteva vergi, dar făptaşul se băga sub masă”, povestea scriitorul Eugen Dumitriu despre tânărul Grigore Vasiliu în cartea „Oraşul Muzelor”.

Fizicul său, la fel de inconfundabil, a fost unul dintre multele sale atuuri. Chipul despre care mulți au spus că semăna mai degrabă cu o caricatură a făcut să fie numit Louis de Funes sau Charlie Chaplin al românilor.

Integral pe adevarul.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu