Ministerul Mediului si APM-urile judetene ar putea colabora la elaborarea unor studii privind populatiile de carnivore mari

Ministerul Mediului si Agentiile de Protectie a Mediului judetene ar trebui sa elaboreze studii care sa estimeze populatiile de urs, lup, ras si pisica salbatica, la nivel national, considera participantii la o intalnire a Grupului de lucru pe tema carnivorelor mari, organizata la sediul ministerului de resort, informeaza AGERPRES.

In acelasi timp, au fost dezbatute noile modificari aduse legii vanatorii si dificultatile care apar in aplicarea acestor prevederi legale.

„Trebuie neaparat modificat actul normativ si sa gasim o solutie care sa fie benefica pentru toti actorii implicati in acest proces. Totodata, este necesar sa avem in vedere faptul ca tot mai multe carnivore mari sunt implicate in incidente care pot pune in pericol viata animalului, dar si a cetatenilor, de aceea este foarte important sa tratam cu maxima seriozitate aceste cazuri speciale”, a afirmat Iulian Octavian Stana, secretar de stat in MMAP.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, o alta modificare adusa acestei legi si discutata in cadrul grupului de lucru aduce in prim-plan si existenta unui acord de colaborare intre gestionarul fondului cinegetic si unitatile administrativ-teritoriale de pe raza fondului cinegetic, dar si noi amendamente in cazul daunelor produse de catre exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic.

„Alt subiect important dezbatut de cei prezenti a fost necesitatea unor studii care sa estimeze populatia de urs, dar si exemplarele de lup, ras si pisica salbatica la nivel national. Discutiile au avut in vedere importanta acestor studii, precum si posibilitatea colaborarii dintre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Agentiile de Protectie a Mediului judetene in elaborarea acestor studii, astfel incat obiectivele, rezultatele si metodele de cercetare folosite sa fie cat mai relevante”, arata sursa citata.

La reuniunea organizata, miercuri, la sediul MMAP au participat: Daniela Dracea – director al Directiei Biodiversitate din cadrul ministerului de resort, reprezentanti ai Romsilva, Jandarmeriei Romane, Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea”, Universitatii Transilvania din Brasov, Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice si ai WWF.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu