MJ propune majorarea normelor de hrana pentru detinuti, ca urmare a cresterii indicelui preturilor de consum cu peste 5%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, luni, un proiect de ordin care prevede majorarea normelor de hrana pentru detinuti, ca urmare a cresterii indicelui preturilor de consum cu peste 5%, informeaza AGERPRES.

Potrivit referatului de aprobare, legea prevede ca valoarea financiara a normelor de hrana ale persoanelor private de libertate se stabileste si se actualizeaza de catre Ministerul Justitiei, la propunerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in functie de indicii preturilor de consum publicati de Institutul National de Statistica.

“Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preturilor de consum mai sus mentionati, daca rezulta diferente de peste 5% fata de luna in care s-a stabilit ultima valoare. Pana in prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrana, subsecventa stabilirii acestora prin (…) Ordinul ministrului justitiei nr. 3146/C/2018 (…). Potrivit datelor statistice furnizate de catre Institutul National de Statistica, indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare (…) pentru perioada septembrie 2018 – noiembrie 2019 este de 105,25%”, se arata in referat.

Avand in vedere diferenta procentuala de 5,25%, in document se apreciaza ca este necesara actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate.

La proiectul de ordin este anexat si un tabel cu valorile financiare minime si maxime ale normelor de hrana.

Ministerul Justitiei precizeaza ca valorile financiare actualizate ale normelor de hrana si impactul bugetar au fost calculate in baza datelor statistice furnizate de catre Institutul National de Statistica, fiind avut in vedere indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare pentru perioada septembrie 2018 – noiembrie 2019.

“In masura in care, pe parcursul dezbaterii publice si pana la aprobarea prezentului proiect, Institutul National de Statistica va actualiza indicele preturilor de consum pentru produsele alimentare (IPC Marfuri alimentare), valorile financiare actualizate ale normelor de hrana ale persoanelor private de libertate si impactul bugetar se vor recalcula”, se arata in precizarea postata pe site-ul Ministerului Justitiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2