MODERNIZARE – Laboratoare dotate cu aparatură în lupta împotriva tuberculozei

Ministerul Sănătății a dezvoltat începând cu anul 2018, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Fundația Romania Angel Appeal, proiectul ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de organizația internațională Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul are ca scop întărirea capacității sistemului de sănătate din România în ceea ce privește îngrijirile pentru tuberculoză.

„Se urmărește îmbunătățirea furnizării de servicii medicale, prin decizii clinice și manageriale bazate pe dovezi și prin infrastructură durabilă, dar și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului la populația cea mai vulnerabilă, mai puțin deservită și la risc mare de îmbolnăvire. Proiectul va consolida capacitatea de a elabora și implementa strategii naționale, planuri de acțiune și programe naționale de sănătate, în special în domeniul bolilor transmisibile, inclusiv tuberculoza.

De asemenea, proiectul va contribui la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital, la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient. Recent, în cadrul acestui proiect, au fost dotate 18 laboratoare din mai multe județe ale țării cu sisteme GeneXpert și testele aferente acestora în scopul diagnosticării tuberculozei multidrog-rezistente, întărind astfel rețeaua națională de laboratoare pentru diagnosticul rapid al tuberculozei.

În cadrul proiectul ROU-T-MOH a fost achiziționată și o linie completă pentru secvențiere de nouă generație a genomului viral SARS-COV-2, de care beneficiază laboratorul de biologie moleculară al Institutului Național de Sănătate Publică. Precizăm că secvențierea genomică este una dintre metodele de supraveghere, în timp real, a circulației unui virus și de identificare a modificărilor acestuia, devenind astfel un instrument eficient în supravegherea răspândirii și limitării bolilor transmisibile”, arată MS.

Autoritățile mai precizeaxă că tot prin proiectul ROU-T-MOH s-au achiziționat pentru cinci laboratoare echipamente informatice și un software ce permite gestionarea centralizată a rezultatelor, vizionarea acestora și generarea buletinelor de analiză, evidența stocurilor de reactivi și a materialelor de laborator. În acest fel vor fi interconectate informatic laboratoarele centrelor regionale ale INSP. Mai trebuie amintit doar faptul că valoarea investiției din Fondul Global pentru achizițiile recente se ridică la 1.841.112 lei fără TVA pentru INSP și la 3.282.041 lei fără TVA pentru Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei al Ministerului Sănătății.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu