NOUTĂȚI – Angajatorii riscă amenzi dacă nu dau salariile la timp sau nu plătesc orele suplimentare

Reclame home 1
Reclame home 1

Codul Muncii a fost recent modificat, aceste noutăți venind în sprijinul angajaților. Unele articole ale Codului Muncii au fost modificate prin OUG 117, fiind completate și unele prevederi din Codul Muncii. Potrivit declarațiilor făcute de către Mircea Onea, purtător de cuvânt al ITM Maramureș, „primirea la muncă a unui salariat cu depășirea timpului de muncă prevăzute în cadrul contractelor de muncă individuale cu timp parțial este considerată muncă fără forme legale și se sancționează cu amendă între 10.000 și 15.000 lei pentru fiecare salariat depistat că lucrează în afara programului stabilit prin contractul de muncă cu timp parțial”.

„ O altă modificare este legată de munca suplimentară. Dacă până acum compensarea muncii suplimentare se făcea în termen de 60 de zile, de acum compensarea orelor suplimentare prin ore libere se face în 90 de zile. Dacă nu se pot oferi acele ore libere, atunci se plăteste cu spor pentru muncă suplimentară. Ca o noutate, acum apare acea muncă subdeclarată sau acea muncă la gri, așa cum era cunoscută de toată lumea. Este considerată muncă subdeclarată acordarea salariatului a unui salariu mai mare decât cel înscris în statul de plată, document care stă la baza impozitării sumei respective. Depistarea acestor elemente se sancționează cu amendă cuprinsă între 8000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că a beneficiat de aceste sume supălimentare nedeclarate„, a spus Onea.

Tot ca o noutate, întârzierea cu mai mult de 30 de zile a plății salariului față de data stabilită în contract se sancționează cu amendă între 5000 și 10.000 de lei.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole