O parte dintre angajații, care au fost în șomaj tehnic, nu sunt asigurați la CAS Maramureș. Angajatorii trebuie să trimită la ANAF declarațiile rectificative. Detalii în știre

home camp2
home camp2
home camp2

O parte dintre angajații, care au fost pe șomaj tehnic, nu sunt asigurați medical. Angajatorii trebuie să trimită la ANAF declarațiile rectificative. Casa Județean de Asigurări de Sănătate Maramureș a emis un comunicat care se adresează angajatorilor și prin care aceștia sunt anunțați de eroarea produsă.

De precizat ar fi faptul că, mai mulți maramureșeni care au trecut pe la medicul de familie în această perioadă, și care au fost în șomaj tehnic, au descoperit că nu pot beneficia de serviciile medicale din sistemul de stat (bilete de trimitere, consultații, rețete, internări, etc.) deoarece nu sunt asigurați.

Vă redăm mai jos, comunicatul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

”In atentia angajatorilor care au salariati aflati in somaj tehnic

Casa de Asigurari de Sanatate Maramures informeaza angajatorii ce au avut, în perioada stării de urgență/alertă, salariați care au fost în șomaj tehnic și nu apar asigurați:

Conform art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada somajului tehnic reprezinta cauza de suspendare temporara a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Facem precizarea ca, angajatii care au fost in somaj tehnic trebuie raportati ca salariati in Declaratia 112 cu data intrarii in plata a somajului tehnic, deoarece a fost retinuta contributia de asigurari de sanatate.
In acest sens, angajatorii vor transmite la ANAF declaratii rectificative pentru lunile in care salariatii au figurat pe somaj tehnic, in vederea obtinerii calitatii de asigurat in Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din Romania.”

La data de 10 aprilie 2020, spre exemplu, în Maramureș au existat aproximativ 25.000 de maramureșeni în șomaj tehnic.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

1 Comment

  1. Maria

    Este un abuz al functionarilor publici de la stat ,carora nu le pasa de faptul ca desii acesti oameni au doar 75 % din salariu ,au cotizat la stat pentru drepturile lor si acum nu pot beneficia de retete compensate si tratamente necesare !

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *