OFICIAL – Ce vrea să facă noul președinte al Curții Constituționale

Reclame home 1
Reclame home 1

După alegerea ca preşedinte al Curţii Constituţionale, Marian Enache a precizat direcţiile principale de acţiune ale mandatului său. Oficialii Curții Constituționale a Romaniei subliniază că acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curții.

„Dinamism 0- să impulsionăm activitatea Curţii Constituţionale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluţionare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani, să contribuim la construirea unei jurisprudenţe unitare, clare şi predictibile, să îmbunătăţim calitatea redactării deciziilor.

Deschidere – să realizăm o deschidere mai mare a instituţiei în raport cu celelalte autorităţi publice şi cu reprezentanţii tuturor profesiilor juridice pentru a se înţelege mai bine conţinutul şi sensul deciziilor Curţii Constituţionale, să realizăm o deschidere mai mare către necesităţile societăţii româneşti, să realizăm o deschidere mai mare faţă de forurile internaţionale de justiţie constituţională, să realizăm o deschidere mai mare către mass-media, pentru a se putea disemina şi explica mai bine deciziile Curţii Constituţionale.

Dialog – să promovăm un dialog mai structurat între instituţiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituţională, respectiv să promovăm dialogul instituţional cu instanţele constituţionale şi europene (CEDO/ CJUE). Digitalizare – să continuăm eforturile de digitalizare ale Curţii Constituţionale, să implementăm registrul electronic jurisdicţional, să dezvoltăm un modul de jurisprudenţă şi un motor de căutare;
– să reducem la minimum registrele „scrise de mână”. Toate acestea se pot realiza numai cu efortul, mobilizarea şi sprijinul colegilor judecători şi magistraţi-asistenţi, precum şi cu cel al personalului Curţii  Constituţionale”, precizează Curtea Constituțională.

Ni se mai spune că preşedinte Marian ENACHE a subliniat că, în opinia sa, „Curtea Constituţională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetăţeni, în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile lor, cât şi pentru autorităţile statului, în vederea realizării competenţelor lor potrivit Legii fundamentale a statului. Ea este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole