Orban: Ne propunem să ne asigurăm din producţie internă echipamentele necesare în lupta contra COVID-19

Guvernul îşi propune, prin capabilităţile existente în ţară, ca România să ajungă să-şi asigure echipamentele şi materialele necesare în lupta contra COVID-19 din producţie proprie, a declarat luni prim-ministrul Ludovic Orban, transmite AGERPRES.

„Astăzi am avut la Palatul Cotroceni o întâlnire cu preşedintele României, subiectul principal al discuţiilor a fost susţinerea iniţiativelor de producere a materialelor, echipamentelor, dispozitivelor, substanţelor care sunt necesare în bătălia cu epidemia de coronavirus. (…) Există capabilităţi, există resurse umane, există utilaje pentru a putea să le introducem în fabricaţie în România, astfel încât să ajungem să producem în România cât mai multe din aceste echipamente pentru a nu mai ajunge în situaţia să fim dependenţi, mai ales într-o situaţie cum este situaţia de astăzi din lume, într-o competiţie acerbă pe fiecare producător, să putem să avem capacitatea să ne asigurăm cel puţin necesarul intern din producţie proprie”, a spus Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.

În completare, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că la o fabrică din Maramureş a început producţia de măşti de protecţie.

„Ieri a fost pusă în funcţiune prima linie de producţie în Maramureş, capacitatea de producţie este de 150 de mii de măşti pe zi. Astăzi am vorbit, din nou, (…) la Maramureş şi au ajuns, deja, la o producţie, în prima zi, de 110-120 de mii, sunt convins că în câteva zile vor ajunge la producţia normală. Maşinile din etapa a II-a, cele două maşini care produc aceeaşi calitate de măşti şi a treia maşină care produce măşti pentru spitale vor veni exact aşa cum au spus şi din 15 aprilie vom avea acolo o producţie de 500 de mii de măşti pe zi pentru populaţie şi 150 de mii de măşti pe zi pentru spitale. (…) În paralel, ei produc şi 1.000 de combinezoane pe zi, combinezoane pentru zona spitalelor, pentru medici, asistenţi, brancardieri, din prima linie”, a arătat ministrul.

Totodată, el a precizat că la ROMARM vor fi luate aceleaşi capacităţi de producţie pentru a asigura rezerva strategică, prin producerea aceleiaşi cantităţi de materiale – „500 de mii de măşti pentru populaţie şi 150 de mii pentru spitale”.

„În paralel, astăzi, am mai vorbit cu un producător din Galaţi care îşi va aduce şi el o maşină şi va starta, tot din 15 aprilie, 150 de mii de măşti zilnic”, a menţionat Virgil Popescu.

Premierul a intervenit, subliniind că nevoile imediate de aprovizionare vizează angajaţii instituţiilor publice din prima linie şi cei ai companiilor strategice.

„Aici, la un moment dat, când satisfacem, să spun, nevoile imediate pe tot ce înseamnă poliţie, jandarmerie şi alte categorii de funcţionari, companii, companii din energie, că sunt convins că şi companiile din energie vor achiziţiona, la un moment dat, putem să punem inclusiv la dispoziţia populaţiei”, a spus Orban.

Virgil Popescu a venit cu completări pentru antreprenorii interesaţi de producţia de materiale de protecţie.

„Ce aş vrea să mai ştie antreprenorii care doresc să producă aceste produse este că, începând din data emiterii Ordonanţei Militare, am încercat şi am reuşit să venim în apropierea intereselor lor şi sunt acreditate trei institute ale Ministerului Apărării Naţionale pentru a aviza dispozitivele medicale şi a le autoriza, respectiv măştile, combinezoanele, şi un institut, Institutul Cantacuzino, pentru biocide. Practic, scurtcircuităm acel termen lung la Comisia de biocide şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor, care, practic, punea frâne birocratice în producerea acestora în ţară”, a precizat ministrul Economiei.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu