Parastas pentru deținuții anticomuniști care au suferit în mina din Baia Sprie (FOTO)

Ca în fiecare an, pe 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în fața minei din Baia Sprie a avut loc comemorarea și parastasul pentru deținuții anticomunişti care au suferit și murit în acest lagăr de exterminare, în perioada regimului bolșevic, printre aceștia numărându-se și Părintele Justin Pârvu, cel care a petrecut aproximativ patru ani de muncă forțată în fosta mina maramureșeană.

Sute de persoane din județ și întreaga țară (majoritatea membri ai organizației Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”) au ținut să fie prezenți la această manifestare. Printre ei s-a aflat și fostul deținut politic Grigore Pepene, în vârstă de 96 de ani, care a povestit, preț de câteva minute, în fața celor prezenți, mai multe întâmplări petrecute în lagărul din Baia Sprie.

Nu au lipsit nici autoritățile locale, primarul orașului Baia Sprie, Alin Bîrda, adresând mulțimii câteva cuvinte.

”Bine ați venit la noi în oraș! Ca în fiecare an de 14 septembrie ne aducem aminte că suntem români. De ce au fost la muncă silnică, închiși, acești sfinți? Pentru că ei luptau pentru un ideal, ei nu luptau împotriva comunismului din prinicipiu, așa, ca partid politic, de care nu le place.

Nu. Ei știau ce rău e comunismul și luptau împotriva comunismului, nu pentru alte scopuri materiale sau nemateriale, ascunse, ci pentru România. Ce înseamnă să fii român? Nu înseamnă să critici alte nații, să scuipi pe alții și să faci lucruri urâte. Român înseamnă să faci ceva pentru țara ta, să construiești ceva”, a spus Alin Bîrda.

A mai fost prezent, din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, și arhimandritul Casian Filip, eclesiarh al CatedraleiEpiscopale Sfânta Treime Baia Mare.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu