Péter Szijjártó: Avem o veste bună, până în 2024 se va construi autostrada care leagă Mátészalka de Satu Mare

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat, joi, pe Facebook, după un prim set de întâlniri la nivel guvernamental, că până în 2024 se va construi autostrada care leagă Mátészalka de Satu Mare și va fi transformată în două linii calea ferată Budapesta – Békéscsaba-Lőkösháza, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între aceste puncte, precizează g4media.

Péter Szijjártó a postat după întâlnirile cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă și ministrul economiei, Claudiu Năsui, scurte comentarii pe Facebook, pe care le redăm mai jos.

În acest an se împlinesc 100 de ani de la relațiile maghiaro-române. Ar fi timpul să deschidem un nou capitol, să ne străduim să avem succese comune și pe baza unui respect reciproc.

Noi oferim respect dar și așteptăm respect. Ziua lungă din București am început-o cu colegul meu, ministrul de externe Bogdan Lucian Aurescu.

România este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai noștri. Am lucrat deja cu foarte mulți miniștri români ai economiei, dar cu noul coleg Claudiu Iulius Gavril Năsui am găsit în câteva momente aceeași voce, în concluzie sunt încrezător.

”Pentru noi, noul coleg conduce probabil cel mai importan minister român, întrucât pentru succesul comun al celor două state, este esențial să construim drumuri și căi ferate care ne unesc. Avem o veste bună: până în 2024 se va construi autostrada care leagă Mátészalka de Satu Mare și vom transforma în două linii calea ferată Budapesta – Békéscsaba-Lőkösháza, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între aceste puncte.”

Ministerul de externe a anunțat, după întâlnirea dintre Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó, că în timpul întâlnirii dintre cei doi miniștri a fost evocat interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) și Mátészalka – Csenger (Ungaria). A fost de asemenea abordat în cadrul discuțiilor proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta.

”Cei doi miniștri au convenit, de asemenea, impulsionarea finalizării altor două proiecte aflate încă în discuție, astfel încât să fie posibilă semnarea, în cel mai scurt timp, a Protocolului celei de-a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate Româno-Ungar de Colaborare în Problemele Minorităţilor Naţionale și finalizarea negocierilor referitoare la înființarea a două puncte de trecere a frontierei la Variaşu Mic – Dombegyhaza și Grăniceri – Elek.

În ceea ce privește „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanțat de la bugetul statului ungar și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.

În cadrul discuțiilor, partea română a făcut referire și la așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române”, se arată în comunicatul MAE.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu