PIAȚA IMOBILIARĂ – Apartamente și case tot mai scumpe în Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Baia Mare a început să conteze pe piața imobiliară. Prin oraș au început să răsară blocuri peste tot, însă și prețurile sunt pe măsură. Investitorii imobiliari recunosc că piața este acum influențată de prețul materialelor de construcții, materiale care sunt din ce în ce mai scumpe și vor continua să crească și în continuare la preț. Pe de altă parte, piața imobiliară din Maramureș este considerată a fi una echilibrată: „Prețul la materialele de construcții a crescut foarte mult în ultima perioadă și aici ne referim în primul rând la prețul la fier, prețul la polistiren, la vată, la cărămidă și la lemn. Celelalte materiale au avut o creștere mult mai normală comparativ cu cele enumerate mai înainte, peste media anilor anteriori”.

Prețurile apartamentelor sau caselor în Maramureș au crescut în medie pe mp undeva între 5 și 15%, însă raportat la Cluj sau București, creșterea este una mică, în zonele mai sus amintite creșterea fiind cuprinsă între 10 și 30%. În Maramureș, marea majoritate a celor care vin să cumpere o locuință sunt persoane fizice care au adunat de-a lungul anilor bani pe care i-au ținut la saltea. Sunt mulți cei care lucrează în străinătate de ani de zile și acum sunt dispuși să cumpere imobile în marile orașe din județ.

„Sunt foarte puține persoane fizice care achiziționează imobile noi prin credit. Atenționările către noi au fost, de la producătorii de materiale, că prețurile vor crește mult și în perioada următoare și să avem mare grijă la ce vindem din stadiu de proiect”, spun investitorii imobiliari.

La partea de chirii, la garsonieră investiția ajunge undeva în jurul sumei de 36-38.000 euro, zona semicentrală, 200-250 de euro chiria: „Clienții țin acum foarte mult cont de modul cum este amenajată respectiva locuință, preferă să plătească ceva în plus în detrimentul locuințelor vechi. La apartamentele cu două camere, aici vorbim de investiții cuprinse între 55-58.000 euro, zona semi-centrală, chiria e undeva între 300-350 de euro, mobilat, utilat. La trei camere investiția minimă ar fi undeva la 70.000 euro, iar chiria ar fi undeva între 400-450 euro pentru apartamente mai mari de trei camere. Pe fondul crizei de materiale, care vin cu greutate, prețurile vor mai crește puțin, fiind influențate de costul la energie, costul transportului, prețul la combustibil”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2