Premierul canadian a prezentat scuze pentru internarea de italieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat scuze oficiale joi pentru cei peste 600 de italieni internaţi în lagăre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi pentru prejudiciile aduse comunităţii italo-canadiene, informează vineri AFP, transmite AGERPRES.

„Mă ridic azi în faţa Camerei (Comunelor) pentru a prezenta scuze oficiale în numele guvernului Canadei pentru internarea de italo-canadieni (în lagăre) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Justin Trudeau în camera inferioară a Parlamentului canadian. „Modul în care guvernul i-a tratat pe italo-canadieni este inacceptabil şi acest tratament a cauzat reale prejudicii”, a spus Trudeau.

„Politica de internare era injustă”, a subliniat premierul canadian, aducând un omagiu „generaţiilor care au trăit cu această moştenire de discriminare”.

Şeful guvernului canadian s-a exprimat de asemenea în italiană în faţa parlamentarilor.

Benedetto Della Vedova, subsecretar de stat în cadrul Ministerului italian al Afacerilor Externe, a salutat într-un comunicat declaraţiile lui Trudeau. „Italia îi mulţumeşte călduros premierului Canadei, Justin Trudeau, pentru scuzele sale oficiale exprimate italo-canadienilor pentru tratamentul la care au fost supuşi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, se spune în comunicat.

În 1940, după intrarea în război a Italiei în calitate de aliat al Germaniei, mai mult de 600 de italieni au fost internaţi în lagăre situate în Canada, potrivit unor date ale cabinetului premierului.

Circa 31.000 de canadieni de origine italiană au fost declaraţi „subiecţi ai unei ţări inamice”, ceea ce a dus la discriminări faţă de această comunitate, potrivit aceleiaşi surse.

Canada numără în prezent în jur de 1,6 milioane de italo-canadieni, una dintre cele mai mari diaspore italiene din lume.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole