Premierul Orban: NATO e fundamentala pentru Romania, iar angajamentul nostru la succesul sau este solid

Organizatia Tratatului Nord-Atlantic este fundamentala pentru Romania, iar angajamentul tarii noastre la succesul Aliantei este solid, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la sediul NATO, informeaza AGERPRES.

“NATO este fundamentala pentru Romania, iar angajamentul nostru la succesul sau este solid”, a afirmat seful Executivului de la Bucuresti.

Totodata, el a vorbit despre bugetul pentru Aparare alocat de tara noastra.

“Vom continua sa alocam 2% din PIB pentru Aparare, in concordanta cu obiectivele Aliantei exprimate la Summitul din Tara Galilor, in 2014. In acelasi timp, Romania va continua sa contribuie la misiunile si initiativele NATO privind prezenta aliata inaintata de pe flancul estic”, a spus Orban.

Acesta a facut de asemenea referire la misiunile militarilor romani in Afganistan, Kosovo, Irak si a vorbit despre securitatea din regiunea Marii Negre, care “continua sa se deterioreze”. El a mai spus ca aceasta tema a fost unul dintre subiectele dialogului sau cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

“De asemenea, am discutat despre situatia de securitate din Marea Neagra, care continua sa se deterioreze, in timp ce Rusia continua sa isi consolideze postura militara. Am subliniat importanta acordata de Romania consolidarii rolului NATO in regiunea Marii Negre si am convenit sa colaboram in acest sens, pentru consolidarea prezentei aliate inaintate pe flancul estic in toate domeniile – terestru, aerian, maritim”, a punctat el.

Orban a subliniat, in interventia sa, ca Romania sustine “consolidarea dimensiunii politice a NATO” si cooperarea intre Alianta si Uniunea Europeana intr-un spirit al complementaritatii.

“O alta tema importanta de discutie a fost reflectia asupra consolidarii dimensiunii politice a NATO, pe care liderii Aliantei au decis sa o prezinte. Am subliniat ca acest proces trebuie sa contribuie in continuare la unitatea, solidaritatea si abilitatea NATO de a se adapta, pornind de la premisa ca Alianta trebuie sa continue procesul de adaptare si sa isi consolideze postura de aparare si descurajare, fara ideea ca Alianta este in criza – care este incorecta”, a afirmat Orban.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1