PROIECT DE LEGE – Se vrea scăderea la 17 ani a varstei legale pentru donarea de sange

Recent a fost inițiat un proiect de lege pentru creşterea implicării tinerilor în donarea de sânge prin scăderea la 17 ani a vârstei legale pentru donarea de sânge. Tinerii care au împlinit 17 ani ar putea să doneze sânge, cu acordul scris al părinţilor sau al tutorelui legal şi cu întrunirea tuturor condiţiilor de eligibilitate medicală.

„Am toată convingerea că în actuala generaţie de tineri există un munte de entuziasm şi empatie, iar asigurarea cadrului legal pentru donarea de sânge de la 17 ani este un gest prin care se acordă încredere acestei generaţii”, declară Adrian Wiener, unul din inițiatorii acestui proiect de lege.

„În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, iubita cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui. România se confruntă cu o criză de sânge de ani buni. Doar 2% din populaţie donează sânge. Media europeană este de 6%. Am avea nevoie de 4% pentru a acoperi nevoia. Ultimii 8 ani i-am dedicat rezolvării crizei de sânge din România – din societatea civilă, din Ministerul Sănătăţii şi, azi, din Parlament – şi mi-am dat seama, în aceşti ani, că fiecare picătură de sânge contează. La propriu. Gândiţi-vă că fiecare donare de sânge înseamnă două vieţi salvate. Noi am iniţiat acest proiect de lege pentru că ştim că intervenţiile timpurii au mereu cel mai mare impact şi tinerii vor să se implice”, afirmă Diana Stoica, co-iniţiatoare a legii.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în Romania sunt 221.020 de tineri de 17 ani şi 216.261 de 18 ani, care ar putea ajuta la salvarea de vieţi prin donarea de sânge. Prin acest proiect se propune în fapt completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană în conformitate cu prevederile Directivei 2004/33/CE a Comisiei din 22 martie 2004, de punere în aplicare a Directivei 2002/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte anumite cerinţe tehnice pentru sânge şi componente sanguine.

De altfel, chiar zilele trecute la Prefectura Maramureș a avut loc o întalnire cu cei din conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș cu privire la problemele care există în județ. În Maramureș e nevoie de donatori de sange. Este o problemă care nu s-a rezolvat de ani de zile, fiind nevoie de donatori de sange.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu