Proteste de azi în toate serviciile publice de ambulanță. Care este motivul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Blocul Național Sindical a anunțat pentru azi, 22 noiembrie, un protest pe termen nelimitat în toate serviciile publice de ambulanță din țară. Sindicaliștii anunță, împreună cu Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanță, că azi, 22 noiembrie 2022, va fi organizat un miting de amploare în Capitală, cu peste 1.000 de protestatari.
Azi, în intervalul 10:00 – 12:00, în Piața Revoluției va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne / sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, de la ora 12:00 – 12:30 va avea loc marșul sindical, din locația Piața Revoluției în Piața Victoriei, respectiv de la ora 12:30 – 14:00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piața Victoriei.
„„În cazul în care Premierul României convoacă conducerea Blocului Național Sindical și FNSAR la discuții, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor, se va renunța la marșul sindical și la pichetarea Guvernului. Menționăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezența lor la București nu afectează negativ capacitatea de intervenție a Serviciilor Publice de Ambulanță. De asemenea, BloculNationalSindical reamintește că, începând de azi, de la ora 10:00, pe termen nelimitat, toate ambulanțele operative din Serviciile Publice de Ambulanță vor afișa vizibil mesajul ”#PROTESTNAȚIONAL””, precizează sindicaliștii amintiți.

”Nemulţumirile membrilor Federaţiei „Ambulanţa” sunt legate de lipsa de reacţie a premierului la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 mai 2022, prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

De asemenea sunt nemulţumiţi şi de refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CISMT), Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022, şi precizează că neorganizarea acestor şedinţe a dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea.

De asemenea, acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-cadru pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4X4 şi 4X2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care serviciile publice de ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din „dotarea” serviciilor publice de ambulanţă, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale.

Mai mult, din Acordul-cadru 2018-2022 s-au achiziţionat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanţe stabilit pe tipuri de ambulanţe, iar pierderea numărului menţionat va face ca în anul 2023, serviciile publice de ambulanţă să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanţe noi fiind obligatorie casarea a cel puţin 50% din parcul de ambulanţe existent.

Alte nemulţumiri vizează lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intenţia de a face achiziţia de ambulanţe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziţia de ambulanţe, achiziţie care, din 2017, a fost preluată de DSU de la Ministerul Sănătăţii, pe motivul că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să facă achiziţii.

FNSAR solicită, totodată, corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai. De asemenea solicită şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării”, spune Ionuț Andrei Pop, președinte BNS Maramureș, pentru ziarmm.ro.

Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. dr. showman

  Mda… motivul este simplu , când ai ,, valoarea ,, lui dr. ciomu ( salariul mărit)… Restul ( personalul auxiliar) stă și se uită sau dau din aripi ( grevă ) …No , bine am zis ?!

  Reply
 2. Andrei

  Că de obicei, banii….”solicită, totodată, corectarea salarizării personalului”.
  „totodată” = în primul rând.
  Trebuia să zică:
  Vrem mai mulți bani. Vedem că la alții se poate. Și „totodată” ambulantele-s cam nașpa…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole