RAPORT KEYSFIN – Maramureșul, fruntaș la insolvențe în șase luni din 2021

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Județul Maramureș figurează printre județele unde au fost înregistrate cele mai multe insolvențe în primele șase luni din acest an. Cel mai recent raport KeysFin Macro Update arată că în prima jumătate din acest an avem mai multe insolvențe, suspendări, radieri și dizolvări decât în primele 6 luni din 2020.

Un posibil val patru al COVID, dar și expirarea măsurilor de stimulare fiscal sunt doar două dintre motivele pentru care mediul de afaceri românesc este unul incert în continuare. Potrivit keysfin.com, analiștii KeysFin estimează o creștere cu aproximativ 7% a economiei, după ce anul 2020 a fost marcat de o scădere cu 4%, în contextul pandemiei de Coronavirus.

„Numărul companiilor care au intrat în insolvență în prima jumătate din acest an a crescut cu 30% (3.076 companii) față de minimul istoric de 2.360 de companii intrate în insolvență în aceeași perioadă a anului 2020, conform datelor de la Registrul Comerțului.

“Cea mai recentă ediție a raportului KeysFin Macro Update, ce sintetizează situația mediului economic și de business local, ne arată că, deși în primă fază mediul de afaceri a reușit să facă față pandemiei de COVID-19, cu excepția sectoarelor HoReCa și Cultură&Divertisment, resursele încep să dispară. Managerii trebuie să fie foarte atenți la partenerii de afaceri, să aibă la îndemână soluții de reducere și de evitare a riscului comercial, să verifice în timp real datele financiare, procesele, insolvențele, riscurile asociate partenerilor, clienților și furnizorilor, pentru a lua cele mai corecte decizii și a evita pe cât posibil pierderile asociate plăților întârziate” a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.

Comerțul, mconstrucțiile și industria prelucrătoare, cele mai multe insolvențe

„Cele mai multe insolvențe din 2021, la fel ca și în anul precedent, au fost înregistrate în sectoarele Comerț (30,9%), Construcții (16,8%) și Industria prelucrătoare (12,6%). La polul opus se află Industria Extractivă, Energie & Gaze și Sănătate & Asistență socială, cu câte 0,3% din total. În ceea ce privește distribuția geografică, în județele Maramureș, Giurgiu și Călărași s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale insolvențelor, cu ponderi cuprinse între 133% și 190%, în timp ce în județele Harghita (-52,9%), Constanța (-35,7%) și Bacău (-31,8%) s-au înregistrat cele mai mari scăderi în primele 6 luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Numărul companiilor suspendate a crescut și el cu 18% față de primul semestru al anului 2020, ajungând la 6.043 de companii, iar radierile și dizolvările s-au majorat cu 33,6%, ajungând astfel la 35.053 companii, după ce în anul precedent s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani (23.007 companii)”, arată cei de la keysfin.com.

Sunt și lucruri bune și anume numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a atins cel mai ridicat nivel din istorie, și anume 1.482.988 companii, în timp ce numărul de înmatriculări firme a crescut cu 63% în prima jumătate a acestui an, ajungând astfel la 79.734 companii.

Mai spunem doar că în opinia analiștilor KeysFin, cele mai importante riscuri macroeconomice rămân al patrulea val al pandemiei de COVID-19 (ca urmare a apariției noilor tulpini de SARS-CoV-2, în special a tulpinii Delta), coroborat cu numărul în scădere a vaccinărilor în România, impactul expirării măsurilor fiscale de stimulare a economiei, presiunile inflaționiste (generate de creșterea prețurilor materiilor prime pe plan internațional și de măsurile administrative locale), precum și adâncirea deficitului comercial care va continua să aibă consecințe asupra monedei naționale.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2