Rezervație de zimbri în Maramureș. Consiliul Județean continuă demersurile

Consiliul Județean Maramureș continuă demersurile pentru realizarea unei rezervații de zimbri în județ, mai exact în comuna Băiuț.

După ce în luna iunie consilierii județeni au aprobat proiectul care vizează înființarea și dezvoltarea unei rezervații de zimbri în Băiuț, acum se lucrează pe două paliere, respectiv partea de studii, proiectare și execuție, dar și respectarea cadrului legal.

”Am început să lucrăm pe două segmente, partea de studii, proiectare și execuție, respectiv pe respectarea cadrului legal. În momentul de față a fost realizat studiul de bonitate, cu implicarea profesorului Sebastian Cătănoiu, directorul Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, locul unde zimbrul s-a aclimatizat cu succes redând frumusețea faunei locale. Suntem interesați să aflăm de la specialiști dacă zona propusa de noi, respectiv pajiștea Budihac din comuna Băiuț, este propice pentru a aduce zimbri.

Din fericire, răspunsul primit a fost favorabil, atât altitudinea, cât și vegetația, distanța față de locuințe și alte aspecte importante fiind respectate. Studiul întocmit ne-a furnizat informațiile necesare cu privire la unele aspecte precum bugetul necesar și partea logistică de care avem nevoie pentru o astfel de investiție, dar și care sunt dotările necesare și personalul de care vom avea nevoie pentru funcționarea acestui obiectiv.

Urmează să atribuim unei firmei de proiectare întocmirea studiului de fezabilitate, care să cuprindă documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, după care va urma efectuarea lucrărilor de cadastrare și începerea efectivă a investiției, preconizată în primăvara anului viitor, după trecerea iernii și, bineînțeles, după aprobarea bugetului consiliului județean pentru anul viitor.

În ceea ce privește întocmirea documentației legale, la următoarea ședință de consiliu județean vom aproba semnarea unui acord de parteneriat cu UAT Băiuț, prin care administrația locală va pune la dispoziție terenul. Noi ne luăm angajamentul că vom finanța investiția”, a declarat, pentru ZiarMM, Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean.

De asemenea, se dorește înființarea unei asociații de dezvoltare intracomunitară în care vor fi incluse UAT Lăpuș și Groşii Ţibleșului.

”Intenționăm să înființăm un ADI (asociație de dezvoltare intracomunitară) în care vor fi incluse UAT Lăpuș și Groşii Ţibleșului. Ne vom pregăti astfel pentru următorul pas, aducerea și eliberarea animalelor sălbatice în zonă, în fauna locală. Acest obiectiv va fi realizat însă pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Pentru înființarea ADI deja au fost începute demersurile necesare. Așteptăm răspuns privind disponibilitatea denumirii asociației, ne dorim să se numească ADI Țibles – Văratec, iar între timp echipa de proiect întocmește celelalte documente necesare. Având în vedere că este un proces de durată, am decis ca în primă fază să încheiem parteneriat doar cu UAT Băiuț.

Daca toate demersurile necesare vor respecta planul stabilit, sperăm ca în primăvara anului 2023 să demarăm lucrările propriu-zise”, a adăugat Radu Trufan.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu