SCHIMBĂRI – Șoferii vor putea raporta online problemele de siguranță întâlnite pe drumuri

drumuri

Siguranța rutieră este o mare problemă pe multe din drumurile României, dar și ale județului. Lipsesc marcaje rutiere, marcajele sunt de multe ori ascunse din cauza vegetației abundente și câte și câte astfel de probleme care dau bătăi de cap șoferilor. Acum Ministerul Transporturilor vrea să șoferilor posibilitatea de a putea raporta online problemele de siguranță întâlnire pe drumuri.

Proiectul de ordonanță are în vedere o serie de schimbări și anume realizarea evaluării de impact asupra siguranţei rutiere şi auditului de siguranţă rutieră pentru proiectele de infrastructură rutieră care vizează și drumurile județene, având în vedere numărul foarte mare de accidente care se produc pe această categorie de drumuri, introducerea conceptului de inspecţie de siguranţă rutieră specifică, definit ca analiza bazată pe inspectarea la fața locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condițiile periculoase, deficiențele și problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.
eliminarea noțiunii de inspecţie de siguranţă rutieră suplimentară.

De asemenea, vom vorbi de efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră periodică în regim de liberă practică de către auditorii de siguranță rutieră desemnați de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R, introducerea conceptului de evaluare a siguranței rețelei rutiere pe categorii de siguranță rutieră. Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va realizea prima evaluare a siguranței rețelei rutiere, pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson, până cel târziu la sfârșitul anului 2024, actualizând datele cel puţin o dată la 5 ani, implementarea ratingului de siguranță rutieră pentru întreaga rețea rutieră în exploatare si întocmirea unui plan de acțiune privind organizarea și efectuarea inspecției de siguranță rutieră specifică pe tronsoanele rutiere cu niveluri scăzute ale ratingului de siguranță identificat, respectiv realizarea unui sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor, pentru a facilita colectarea detaliilor privind evenimentele transmise de utilizatorii drumurilor și de vehicule și a oricăror altor informații legate de siguranță care sunt percepute de cel care informează, ca fiind un pericol real sau potențial pentru siguranța infrastructurii rutiere.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu