Se dorește transformarea Castelului Pocol în centru socio-cultural integrat. Află istoria, pe scurt, a clădirii

Castelul Pocol de pe Valea Borcutului ar putea fi transformat în centru socio-cultural integrat, după ce va fi reabilitat.

Asta în contextul în care, recent, consilierii locali băimăreni au aprobat documentația tehnico-economice în faza D.A.L.I. pentru obiectivul de investiţii: “CASA POCOL – RESTAURARE, REABILITARE”.

De-a lungul timpului, clădirea a fost, printre altele, reședința familiei lui Alexiu Pocol, după care aici s-au amenajat locuințe pentru angajații Intreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice (I.P.E.G.)

”Imobilul este situat în intravilanul Municipiul Baia Mare, teren si constructii C1-C4 – cladire castel P+1 si constructii anexe – drept de proprietate MUNICIPIUL BAIA MARE – domeniul public, monument istoric “Casa Pocol”, avand codul MM-II-m-B-04491.

Din 1904 pana in 1965 edificiul a funcționat ca reședinta pentru Alexiu Pocol și familia acestuia. După 1965, cand a fost dată in funcțiune noua școală, în casa Pocol s-au amenajat locuințe pentru angajații Intreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice (I.P.E.G.), iar din 1967 devine „Casă de copii școlari”.

După căderea comunismului, clădirea a intrat în patrimoniul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, fiind folosită în continuare pentru cazarea copiilor instituționalizați din județ. O primă intenție de reabilitare a avut loc in 1998, dar nu s-a concretizat din lipsa finanțării. In 2012 a trecut in patrimoniul Consiliului Județean Maramureș, iar din iulie 2019 – in patrimoniul Primăriei Municipiului Baia Mare.

Prin restaurare, aceasta se va reintegra in circuitul cultural al Municipiului Baia Mare. Fiind o constructie cu valoare istorica, se intentioneaza refunctionalizarea ei intr-un centru socio-cultural integrat”, se precizează într-un document al municipalității băimărene.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu