SEMNAL DE ALARMĂ – Satele din Maramureș riscă să rămână fără medici de familie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comunele din Maramureș riscă să rămână fără medici de familie. Situația este una reală, semnalul de alarmă fiind tras de către Elisabeta Scholl, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș. Aceasta spune că în multe din comunele din județ încă activează medici de familie ieșiți la pensie, pentru că dacă nu ar face-o atunci numeroase comune din  județ nu ar mai avea medic de familie.

„Dotarea cabinetelor de familie cu aparatură medicală este o poveste foarte lungă, de câțiva ani. Ne vor dota, în funcție de necesități, cu bani europeni ni s-a spus de multă vreme. Doar sunt discuții pe tema aceasta. În mediul rural este vital, eu m-am dotat singură cu aparatură medicală. Dar aparatele au o vechime deja și ele. Sunt importante aceste aparate pentru a putea pune corect un diagnostic pacientului. Cu fiecare aparat înveți câte ceva, știi mai multe, evoluezi din punct de vedere profesional, pacientul nu pierde vremea, primește repede diagnosticul. În Maramureș, fiecare a investit în măsura în care a putut financiar să o facă și dacă a dorit să facă aceste lucruri. Dotarea pe care o ai contează foarte mult. Medicii tineri ar putea fi atrași către mediul rural dacă s-ar investi în dotarea cabinetelor de medicilor, dacă li s-ar oferi condiții mai bune.

Dar întai ar trebui să se reducă birocrația, asta e marea problemă. Specializarea aceasta, medicină de familie, nu e atractică acum. În spital ai un program fix, dar aici nu ai, nu poți refuza pacientul că ți s-a terminat programul. Birocratizarea excesivă e marea problemă acum, te consumi prea mult și nimeni nu vede. Primarii din rural vor trebui să se mobilizeze dacă vor să mai aibă medici în comună. Vin din alte părți și li se oferă acestor medici de toate, mașină, dotări, numai să meargă să lucreze. Tinerii pleacă, foarte mulți încep din rezidențiate, firmele de medicamente iau și ele acești tineri pentru că sunt și acolo avantajele care sunt, respectiv sunt cei care pleacă în străinătate, în spitale, clinici. Este dezastru în rândul medicilor de familie, tot mai multe comune sunt fără medici de familie”, a explicat Scholl.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole