Sesizare DNA: Magazinul primarului Marcel Garda livreaza bunuri Primariei Cernesti – Explicatia sa e halucinanta: vinde „pe caiet” si se asteapta de bani

Marcel Garda, primarul comunei Cernesti, are inca un dosar la DNA. Este a treia sesizare depusa pe numele sau, in urma unui control efectuat de mai multi consilieri locali, care au gasit in actele Primariei o serie de nereguli privind modul de cheltuire a banilor publici.

Cea mai grava dintre faptele sesizate se refera la faptul ca Primaria a achizitionat diverse bunuri de la firma… primarului. Acesta detine o societate comerciala, care are si un magazin deschis in comuna.

Prin magazinul firmei Roxar Prod Com s-au cumparat numeroase bunuri, inclusiv din cele care nu sunt produse de societatea respectiva, al carei obiect de activitate il reprezinta fabricarea de produse lactate.

Din facturile incheiate, reiese clar faptul ca primarul si-a asigurat vanzarea produselor catre primarie, oferind o gama larga de bunuri: solutie mocheta, solutie geam, detergent, hartie igienica, galeti, sapun, pahare, farfurii, servetele, tavi, pungi, furculite, acadele, biscuiti, suc, apa, cas, napolitane, rulada sunca etc. Valorile facturilor pornesc de la cateva milioane lei vechi, dar ajung chiar si la 80 milioane lei vechi.

Primarul Marcel Garda nu considera ca exista vreo incompatibilitate intre functia publica detinuta si calitatea de actionar la firma cu care institutia are contract. El spune ca a apelat la serviciile magazinului sau pentru ca bunurile achizitionate… pot fi platite si ulterior. Adica, el da pe asteptate Primariei, in timp ce alte magazine din comuna nu vand „pe caiet”.

„Eu sunt asociat unic in firma, conform legii, iar sotia administreaza societatea. Nu exista niciun contract (intre Primarie si firma sa, n. red.). S-au achizitionat cele trebuincioase institutiei, de la magazinul deschis pe raza comunei. Nu cred ca a fost o greseala.

In administratie nu avem niciodata bani destui. S-au platit destul de tarziu acele facturi catre Roxar. N-am crezut ca poate fi un impediment. Eu cred ca am ajutat administratia publica. Daca nu aveam bani de becuri sau solutii pentru spalat, deratizat. Le plateam cand puteam. Daca luam de la magazinul Federalcoop-ului, omul urla dupa tine: Ada banii! Si nu ii ai.

Nu au fost afaceri contractuale de valori… mari. Se faceau facturi cam la doua-trei luni, de cate 1.000 – 1.200 lei. Strictul necesar ce aveam nevoie pentru Primarie. Nu stiu o valoare totala a acestor facturi”, declara Garda.

In sesizarea catre DNA, consilierii locali afirma ca prin magazinul firmei sale, primarul a achizitionat produse de larg consum, care au fost oferite angajatilor Primariei, ca si cadou de Craciun.

Marcel Garda are o alta varianta. Produsele s-au luat, dar au avut o alta destinatie. Totusi, daca produse de la firma sa au fost oferite angajatilor, atunci aceasta a fost doar un cadou din partea Roxar Prod Com.

„Produsele au fost cumparate pentru a se face cadouri, dar pentru copiii de la scoala. Daca s-au facut pentru angajatii Primarie, a fost din partea firmei, cate un cascaval, o telemea, sa aiba fiecare la masa, de Sarbatori, dar nu contra cost. A fost un fel de sponsorizare”, afirma Garda.

Explicatiile primarului Marcel Garda sunt, pe alocuri, halucinante, si ne lasa fara replica. Practic, firma sa a ajuns principalul furnizor de bunuri pentru Primarie.

„Obiectul de activitate este lapte si produse lactate. Electrozii de sudura s-au luat de la magazin. Pentru diverse reparatii la scoala. S-au mai luat cuie, vopsele, panze pentru flex, intrerupatoare, panze de bomfaier, tot ce trebuie, pentru ca nu este in alta parte in comuna. Intamplator, el apartine firmei Roxar.

Toate piesele se verifica de catre o comisie de receptie. Consilierii locali, cred, au mai si stiut dintre ei, pentru ca sunt si consilieri locali in comisia de receptie”, afirma Marcel Garda.

Intamplator, Garda s-a ales cu dosar la DNA.

Vom reveni cu alte detalii legate de afacerile primarului Marcel Garda.

Ciprian DRAGOS


Distribuie articolul
Adaugă un comentariu