ȘI-N MARAMUREȘ – Bicicliști și conducători de trotinete electrice, sancționați. Ce probleme s-au găsit

La nivel național, peste 1.000 de conducători de biciclete și trotinete electrice au fost sancționați de către polițiștii rutieri, în urma unei acțiuni derulate pe parcursul a două zile, în 18 județe din țară, printre care și Maramureșul.  Potrivit Poliției Romane, în perioada 30 iunie – 1 iulie a.c., polițiști de rutieră și ordine publică din Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Buzău, Dolj, Maramureș, Mureș, Neamț, Timiș, Brăila, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea și București au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere grave în care sunt implicați conducătorii de biciclete și trotinete electrice, aplicând 4.002 sancțiuni contravenționale.

În total 3.826 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dintre care 696 au fost pentru abaterile săvârșite de conducătorii de biciclete, 408 pentru abaterile săvârșite de conducătorii de trotinete și 2.722 pentru alte abateri.

În Maramureș au fost 25 de amenzi aplicate la bicicliști, respectiv 9 pentru conducătorii de trotinete. Potrivit informațiilor furnizate de către Serviciul Rutier Maramureș, „în general la trotinete sunt în regulă conducătorii acestora. Sancțiunile au fost pe neutilizare corespunzătoare a părții carosabile, traversare trecere pentru pietoni pe trotineta, nu s-au coborât de pe trotineta înainte de a schimba direcția de mers, lipsă carte de identitate”.

„Bicicliști am identificat cu alcool, nu poartă documente, nu purtau elemente fluorescent-reflectorizante după lăsarea serii sau bicicleta nu era echipată cu sistem de frânare corespunzător. Trotineta electrică este definită, conform legii, drept vehiculul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric; punctul de ședere de referință are înțelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013”, arată Serviciul Rutier Maramureș.

„Astfel de acțiuni vor fi desfășurate și în perioada următoare. Reguli de circulație, pentru aceste categori de participanți la trafic: Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă”, arată Poliția Romană.

Foarte important de precizat este că se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu